Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицитът на този важен витамин може да доведе до депресия в напреднала възраст

21 юли 2024, 19:20 часа

Недостигът на витамин В12 е сериозен здравен проблем, особено сред възрастните хора, и неговото въздействие върху психичното здраве се признава все повече. Витамин В12, или кобаламин, играе решаваща роля за образуването на червените кръвни клетки, синтеза на ДНК и правилното функциониране на нервната система. Недостигът му може да има редица неблагоприятни последици, като депресията е ясно изразена и тревожна проява.

При по-възрастните хора рискът от недостиг на витамин В12 е повишен поради няколко фактора. Стареенето често засяга способността на организма да усвоява ефективно хранителните вещества. По-специално, по-възрастните хора могат да произвеждат по-малко стомашна киселина, която е необходима за усвояването на витамин В12 от храната.

Пълнее ли се от витамин B12

Освен това състояния като атрофичен гастрит, при които лигавицата на стомаха изтънява и намалява производството на киселина, допълнително изострят този проблем. Освен това употребата на някои лекарства, като инхибитори на протонната помпа и метформин, може да попречи на усвояването на витамин В12.

Връзката между дефицита на витамин В12 и депресията е сложна и многостранна. Витамин В12 е от съществено значение за поддържането на здрави нервни клетки и за синтеза на невротрансмитери, като серотонин и допамин, които са от решаващо значение за регулиране на настроението.

Недостигът му може да доведе до неврологични промени, които се проявяват като смущения в настроението, включително депресия. Симптомите на дефицит на витамин В12 често включват умора, раздразнителност и влошаване на когнитивните способности, които могат да се припокриват със симптомите на депресия, което усложнява диагностиката и лечението.

Витамин В12 - по колко трябва да се приема и в кои храни се съдържа

Изследванията показват, че възрастните хора с ниски нива на витамин В12 са изложени на по-висок риск от развитие на депресивни симптоми. Например, проучвания са установили, че ниските нива на витамин В12 са свързани с повишени нива на хомоцистеин - аминокиселина, свързана с когнитивни нарушения и нарушения на настроението. Повишените нива на хомоцистеин могат да увредят кръвоносните съдове в мозъка и да доведат до невропсихиатрични симптоми.

Борбата с недостига на витамин В12 при възрастните хора включва ранно разпознаване на признаците и симптомите и прилагане на подходящи интервенции. Редовното изследване на нивата на витамин В12 при възрастните хора, особено при тези със симптоми на депресия или когнитивен упадък, е от решаващо значение.

Лечението обикновено включва промени в хранителния режим, за да се включат повече храни, богати на витамин В12, като месо, млечни продукти и обогатени зърнени храни, или добавки под формата на перорални таблетки или инжекции, в зависимост от тежестта на дефицита.

Освен това регулирането на нивата на витамин В12 може значително да подобри резултатите в областта на психичното здраве. В много случаи коригирането на дефицита може да доведе до значително намаляване на депресивните симптоми и подобряване на цялостното настроение и когнитивните функции. Важно е обаче да се отбележи, че макар добавките с витамин В12 да са ефективни, те не са панацея. То трябва да бъде част от цялостен подход за справяне с депресията, който включва психологическа подкрепа и промени в начина на живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес