Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дафинов лист и ракия - лечението на есенния ревматизъм

23 октомври 2023, 18:12 часа

Най-разпространеният начин за използване на дафиновите листа е да се добавят цели към ястието по време на готвене и да се оставят на огъня заедно с останалите съставки. Може да се използва и за варене на чай.

Дафиновите листа съдържат около 2% етерично масло, чиито основни компоненти са цинеол и евгенол. Въпреки че дафиновите листа обикновено се използват цели, те се продават и под формата на прах.

100 грама лаврови листа съдържат 313 килокалории, 7,6 грама протеин, 5,4 грама вода, 48 грама въглехидрати, 26 грама диетични фибри, 8,36 грама мазнини, от които 1,1 грама са омега-3 мастни киселини.

В същото време дафиновият лист също така включва витамин А, витамин С, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамин В6 в различни количества. Сред минералите, които съдържа, на преден план са калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган и селен.

Не пропускайте дафиновия лист, ако страдате от безсъние

Растенията обикновено не се консумират в големи количества. Когато се използват като подправка, те не могат да осигурят всички хранителни нужди на организма. Редовната им консумация обаче също има значителен принос към диетата.

Дафинов лист и ракия - лечението на есенния ревматизъм

Дафиновите листа са известни със своите противовъзпалителни свойства. Помага за облекчаване на мускулни болки при ревматизъм, навяхвания и болки в ставите.

Дафинови листа с ракия за лечение на есенния ревматизъм

Необходимите съставки:

30 г. – пресен дафинов лист;

300 мл – силна ракия – 600

Приготвяне:

Натрошете дафиновите листа и ги поставете в бутилка с широк отвор. Залейте ги с ракията. Съхранявайте в бутилката плътно затворена за десет дни – стайна температура. Прецежда се и се маже мястото на мускулните болки при ревматизъм.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес