Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цял живот сте използвали чекмеджето под фурната грешно

03 август 2021, 10:55 часа

Представете си, че имате фурната, за която винаги сте си мечтали. На нея готвите, печете неща и какво ли още не. Няма и начин да не сте забелязали, че точно под фурната има вградено чекмедже. Много домакини го използват за съхранение на тенджери и тигани, а това е напълно погрешно.

Да, може и там да ги държите, но това само ще усложни живота ви. То е създадено за коренно различна цел. В Европа никъде няма да видите домакиня да държи там съдове. Чекмеджето се използва за съхранение на храната, която е сготвена. Неговата цел е да я поддържа топла за по-дълго време. По този начин, когато ви дойдат на гости, ще можете да сервирате директно, а не тепърва да стопляте ястието си.

Чекмеджето към печката може дори да се изважда, за да го почистите лесно и бързо. То също така е предназначено за няколко ястия или пък за една голяма тава. Лесно се поставя обратно в лайсните, дори вече да сте го напълнили. Разбира се, винаги можете да го използвате за складиране и на съдове, но така ще ви е по-трудно да сложите топлото ядене и то да се запази такова.

Друга възможност е за размразяване или отпускане на продуктите. Например, взели сте месо или пък масло. Докато приготвяте гарнитурата към него, можете да използвате нагряването на печката, като средство за размразяване. Разбира се, това е възможно и с вода, но пък така ще по-бързо и доста по-качествено. Водата размразява горния слой, докато топлината прониква в дълбочина на продукта и така няма опасност да остане някоя част замразена.

Чекмеджето може да се използва за различни печива, които имат нужда да постоят на топло място, преди да се консумират. Такива са баницата, питките и други. Покрийте с кърпа и просто пъхнете. Отлично място и за втасването на тесто или мая. Така ще можете да използвате печката за приготовления, без да се притеснявате, че ще изпуснете маята или тестото. Фурната също е подходящо място, но когато се нагрее прекалено много,  не е особено подходяща за тази цел.

Както виждате, чекмеджето към фурната си има своето приложение, което далеч не се изчерпва само за съдове. Използвайте го по предназначение и ще видите колко по-лесно ще ви бъде да се справите с ежедневните си задачи и приготовлението на ястията ви. Разбира се, ако няма къде да държите извадените съдове, то винаги можете отново да ги приберете, след използването на печката, но така само ще усложните процеса.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес