Чувството за превъзходство е черта на несигурните хора

2209
Чувството за превъзходство е черта на несигурните хора
Снимка: iStock/Guliver

Те не са толкова силни, колкото изглеждат, защото всъщност изпитват спешна нужда да навредят на другите, да внушат страх и да предизвикат уважение към себе си. Дълбоко в себе си те изобщо не са смели.

Сигурно всички познаваме арогантни хора, които постоянно се хвалят с успехите си. С високо вдигнати глави те се държат така, сякаш знаят абсолютно всичко и никой никога не може да се издигне до тяхното ниво. Всички тези действия са продиктувани единствено от чувството за собствено превъзходство. Те смятат, че са по-добри от всички останали, които от своя страна са или техни фенове, или жертви.

Такива хора са чужди на концепцията за скромност. Действията им се управляват от гордост и арогантност, с помощта на които се опитват да изглеждат по-висши от останалите хора. Но има ли нещо повече от това поведение? Може би крие някакъв дълбок вътрешен проблем?

Превъзходство и самоизмама

Зад цялото им неуважение към приятелите се крие много по-дълбок проблем, който те старателно се опитват да скрият. Това ги принуждава да си сложат маска на самодостатъчност, която обаче не облекчава ни най-малко положението им.

Най-големият проблем при прекалено самоуверените хора е тяхната патологична неувереност в себе си. Разбира се, самооценката играе основна роля тук. В тази ситуация можете да почувствате собственото си превъзходство или непълноценност. Чувството за превъзходство прикрива вътрешната несигурност, като се държи надменно с другите и ги унижава.

Те ви гледат отвисоко

Един от факторите, които могат да накарат човек да се държи арогантно спрямо другите, е тормозът като дете. Възможно е по време на университетските си години той да промени драстично поведението си, като по този начин се опита да се предпази от бъдещи атаки и тормоз.

Затова той вярва, че при първата среща трябва да демонстрира самочувствие на хората, така че те дори да не помислят да му се подиграват. Хора като тези никога не признават грешките си, обвинявайки някой друг за тях.

За да се засили чувството им за превъзходство над другите, тези хора трябва да бъдат следвани и да им се обръща внимание. В противен случай те ще се възприемат като губещи. Ето защо те имат такава склонност към мелодраматизъм и защо се шегуват с лидерите си, като по този начин показват на хората, които наистина отговарят тук.

Скриването зад маска винаги е лоша идея. Най-доброто решение е да повишите съзнателно самочувствието си до ниво, което ще ви позволи да се чувствате уверени в себе си.

Затова всеки път, когато се озовете близо до тези, които страдат от мегаломания, бъдете бдителни. Те не са виновни, че се държат по този начин. Всичко е свързано с ужасното им минало. Ако можете да им помогнете, направете го. Ако не, отстъпете назад, оставяйки ги да тръгнат по своя път, докато не могат сами да решат проблема си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Враг в дома ви: защо това красиво цвете не трябва да се държи у дома

Виц за добро утро: Във Враца

Стихотворение на деня, 27 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 27 юни 2024

Таро хороскоп за 27 юни 2024

Ако имате син, прочетете тази мъдра арабска притча

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Ако сложим гореща храна в хладилника - ето какво ще се случи

Знаете ли кое е най-студеното място в хладилника

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Враг в дома ви: защо това красиво цвете не трябва да се държи у дома
Враг в дома ви: защо това красиво цвете не трябва да се държи у дома

Ако при избора на растение все още се ръководите само от неговата красота, тогава не се изненадвайте от появата на неприятности, които започват...