Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудите се как да разнообразите ежедневието на вашето бебе: Ето 4 идеи

08 февруари 2024, 10:38 часа

Може би си мислите, че вашето мъничко бебе не може да прави нищо, камо ли да играе... но ви очаква изненада. Дори най-малкото новородено може да се свърже с най-специалния човек в своя свят - вас.

Докато се наслаждавате на това време насаме, то ще се научи да ви разпознава с поглед и звук, като в същото време му помагате да развива двигателни и познавателни умения.

Всички изброени по-долу дейности са съобразени с неясното зрение на 1-месечното ви бебе (новородените виждат само на 20-30 см.) и стимулират социалното, визуалното и емоционалното му развитие, както и уменията му за слушане.

Още: Бебето е тук! Какво да правим?

Изберете време, когато бебето не е гладно, уморено или с мокър памперс и спрете, ако продължава да обръща глава настрани (новородените могат лесно да се превъзбудят).

  • Разходка. Сложете бебето си в количка и излезте заедно навън. Описвайте забележителностите, които виждате по пътя - хора, коли, кучета, къщи. Свежият въздух и движението ще бъдат от полза и за двама ви, а освен това активността помага за повишаване на енергийните ви нива.
  • Обратно. Дръжте бебето близо до лицето си, като поддържате клатещата се глава и врат, и му разказвайте приказка, задавайте въпроси или пейте. Лекият разговор е това, което укрепва доверието на бебето, тъй като показва, че се интересувате от него и може да се разчита, че ще му отговорите. Имитирането на звуците на бебето го подтиква да гука и гука още повече.
  • Бъдете "глупави". Бебетата са устроени така, че да бъдат очаровани от човешките лица, тъй като това им позволява бързо да се сближат и да се свържат с тези, които се грижат за тях - така че направете няколко глупави изражения към него (изплезването на езика е много любимо). Ето и най-хубавата част: Мъничето може дори да се опита да ви копира - дори малките бебета могат да имитират изражения на лицето!

Още: Защо е най-здравословно и безопасно бебетата да спят по гръб?

  • Играйте с топка! Разклатете топка или дрънкалка с ярък цвят (не пастелен; толкова малки бебета виждат по-добре контрастните шарки и цветове) и бебето ще обърне глава, за да я намери. Тази най-ранна версия на "криеницата" укрепва мускулите на врата - освен това е очарователна!
Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес