Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човешко IQ: 7-те най-умни породи котки

29 юли 2024, 15:11 часа

Ако мислите, че котките само спят и мъркат, вие сериозно подценявате косматите си приятели. Представяме ви най-умните представители на света на котките, които са способни на нещо повече от просто преследване на лазерна показалка.

1. Сиамските котки са космати психолози

Тези деца са истински интелектуалци. Лесно учат трикове, обичат да играят и активно общуват със стопаните си. Сиамските котки дори могат да се научат да отварят врати и да включват светлини. Но има и минус - тяхната общителност и висока активност изискват много внимание, така че те са идеални за тези, които са готови да отделят много време на своите домашни любимци.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

2. Абисинска порода - атлети и мислители

Абисинските котки са известни със своя игрив характер и любознателност. Те учат нови неща бързо, обичат интерактивни играчки и могат да решават дори най-сложните пъзели.

3. Умни бенгалски котки – миниатюрни леопарди

Бенгалските котки са не само красиви поради петнистата си козина, но и много интелигентни. Те лесно научават команди, обичат да играят във водата и могат да се научат да носят играчки като кучета. Бенгалците имат невероятна енергия, поради което изискват много физическа и умствена активност.

4. Мейн Куун са гиганти с големи сърца и умове

Мейн куните са не само едни от най-големите котки, но и едни от най-умните. Тези „домашни лъвове“ се отличават със своя спокоен характер и невероятна преданост към своите собственици. Мейн куните лесно учат трикове, обичат да играят с топки и дори могат да се научат да ходят на каишка.

5. Корниш рекс - интелектуалци с къдрава козина

Котките Корниш Рекс са не само изключително красиви заради къдравата си козина, но и невероятно умни. Тези домашни любимци бързо научават нови неща, обичат интерактивни играчки и могат да забавляват себе си и своите собственици с часове.

Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

6. Турски ангори - грация и интелигентност

Това са котки с аристократични маниери и остър ум. Учат се бързо, обичат игрите и активно участват в живота на семейството си. Тези косматковци могат лесно да научат различни трикове и команди и често поемат инициативата в играта и общуването с хората. Турските ангори обичат вниманието и изискват много време и грижи от стопаните си.

7. Сфинксовете са умни и привързани

Сфинксовете са известни с необичайния си външен вид, но техният интелект е също толкова екзотичен. Котките от тази порода бързо научават команди, обичат интерактивни играчки и активно взаимодействат с хората.

Как да развием умствените способности на котките?

Ако имате умна котка у дома, важно е не само да задоволявате физическите й нужди, но и да стимулирате умственото й развитие. Ето няколко съвета:

·       Интерактивните играчки помагат да решават проблеми и да развиват мисленето.

·       Ученето на трикове е не само забавление, но и страхотна умствена стимулация.

·       Игри с вода. Много котки, особено бенгалските, обичат да играят с вода, което също допринася за тяхното развитие.

·       Пъзелите са специални играчки, които домашните любимци могат да разглобяват и сглобяват. Те стимулират интелекта им.

Всяка от тези породи е уникална и има свой уникален характер и интелигентност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес