Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червени петна по кожата? Внимание, заразни са

08 февруари 2022, 19:20 часа
Реклама

Червени, лющещи се, кръгли петна по кожата, които сърбят и се разпространяват може да не означават алергия, а гъбично заболяване, предавано от животни на хора и от човек на човек – трихофития. Тя е силно заразно заболяване, засягащо както меките тъкани, така и космите. При животните води до загуба на козина, а при хората засяга кожата и ако засегне косата причинява оплешивяване, като загубата на коса е на мястото, на което върху скалпа се е появило петното. Това оплешивяване на кръгли петна е много характерно за трихофитията. При мъжете може да е засегната и брадата.

Как се предава инфекцията?

Тесният контакт и използването на общи принадлежности и предмети е достатъчно за предаване на трихофитията. Много често засяга малките деца, възрастните хора и тези с отслабена имунна система, но има заболели сред всички възрастови групи. Докосването на появило се петно и след това на други части от тялото, които са незасегнати, също води до разпространяване. Децата се заразяват най-често от улични животни, които страдат от заболяването.

Как се лекува?

Трихофитията е упорита и изисква време за лечение, търпение и следване на лекарските препоръки. Пълното излекуване е възможно за около месец, ако се спазва отлична хигиена, прилагат се медикаменти за мазане, а при тежките случаи – и орални. Антимикотични медикаменти за орална употреба или локални кожни лекарствени средства са първата терапия, която се прилага, а при разчесване и вторично инфектиране на кожата се добавя и антибиотично лечение. Необходим е дерматолог за диагностика и лечение на заболяването. Оставено нелекувано, то застрашава общото здравословно състояние. При заразяване е необходима и отлична ежедневна хигиена – внимателно измиване, подсушаване и намазване с предписаните мехлеми. От ключово значение за лечението е и ежедневно изпиране на пижами, калъфки на възглавници, чаршафи до момента, в който вече нямате инфекция, тоест  нямате петна.

Как да се предпазите?

  • Не използвайте чужди кърпи, предмети, гребени, дрехи и други вещи, влизали в контакт с петната на заразения човек или болното животно.
  • Не позволявайте на децата да играят с улични животни особено ако имат голи петна без козина върху кожата си.
  • Измивайте добре ръцете си след досег с непознати животни.
  • Пазете домашните любимци от заразяване от други животни.
  • Имайте предвид, че спорите оцеляват в почва и в дома с месеци и че може да пренесете болестта и с обувките си.
  • В случай на трихофития на домашен любимец, лекувайте го незабавно, ограничете движението му до една стая, в която трябва да има минимум предмети, премахнат килим и която трябва да почиствате и дезинфекцирате ежедневно и измивайте ръцете си щателно след контакт.
  • Посетете лекар при симптоми и не отлагайте лечението.
  • Пазете останалите членове на домакинството от контакт с ваши вещи и замърсени предмети, ако сте заразени.
  • Първите симптоми при заразяване се проявяват около 2 седмици след контакт. Човек е заразен, след като вече има петна, като източник на заразата са самите петна, тоест инфекцията е при контакт с тях, а не със здрава кожа или въздушно-капкова.

Статията има само информативен характер. При проблем консултирайте се с лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес