Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червени или зелени чушки - кои са по-вкусни?

14 септември 2023, 11:22 часа

Разбира се, както е известно отдавна: вкусът е въпрос на лични, индивидуални предпочитания. Но освен с вкуса на различните продукти, е за препоръчване да се съобразяваме и с тяхната здравословна ценност.

Ето, например, какво разказва д-р Патрисия Лейте за различните видове чушки. 

Както зелените, така и червените чушки може да се готвят пълнени, задушени, печени на скара или фурна, да се включват в рецепти за пайове, салати, пици, хлябове, сосове и суфлета. Но когато решите да ги използвате, как избирате коя чушка да се сложи във вашата рецепта? А като се добавят и жълтите чушки, нещата хептен се усложняват. Въобще, какви разлики има и има ли въобще разлики, освен в цветовете, между зелените, червените и жълтите чушки? Информацията за разликата между разнообразните сортове пиперки може да ни улесни в избора кои да се използват за приготвяне на определена рецепта.

Пържени чушки в буркани за зимата – за тази рецепта се носят легенди

Първата разлика, набиваща се на очи, е цветът. Защо една чушка е червена, другата зелена, а третата жълта?

Тази разлика в цветовете се дължи на степента им на зрялост. В зависимост от времето на прибиране на реколтата се определя и цветът на зеленчуците. С други думи, зелените чушки са все още не напълно узрели. Ако са, ще бъдат червени или жълти на цвят. Именно защото се прибират, преди да узреят, зелените чушки може да бъдат трудно смилаеми за някои хора. За тези, които се оплакват от някакви храносмилателни проблеми при консумирането на зелени чушки, е препоръчително да ги сменят с червени, оранжеви или жълти.

Хранителният състав

Чушките са сериозни източници на антиокислители, фибри, витамини А и С. Най-зрелите версии притежават около двойно повече съдържание на витамин С и 9 пъти повече антиокислителен каротеноид бета-каротин - присъстващ също и в състава на зелените чушки.

Макар червените чушки да имат повече каротеноиди астаксантин и ликопен, жълтите чушки пък съдържат повече от каротеноидите лутеин и зеаксантин. Проучвания на Националния институт по здравето в Съединените щати показват, че каротеноидите може да спомогнат за намаляването на очните заболявания и отделни видове рак.

В този смисъл, заради прибирането на чушките по-рано – тоест, още зелени, те са по-ниска хранителна стойност по отношение на ценни вещества като витамин В6, витамин С и витамин А. Зеленият пипер има най-малко хранителни вещества, но червеният е пълен с витамини, а жълтият е в средата на таблицата в това отношение.

Калориите

Може да откриете 20 калории в порция от 100 г зелени чушки, 27 калории в 100 г жълти и 26 калории в 100 г червени чушки.

Тайни при засяване на ЧУШКИ: Стъпки към богата реколта без много усилия

Вкусът

Именно защото е набрана преди да е узряла, зелената чушка има по-силен, агресивен, натрапчив и кисел вкус. Този на жълтите и червените чушки – които се смятат за узрели, е по-мек и леко сладък. Червените и жълтите чушки може да се ползват донякъде взаимозаменяемо в рецептите, защото те придават специфичен (и често сходен) вкус. Не толкова сладките зелени чушки не трябва да се използват в ястия, които изискват други цветове и вкусове.

Цената

Хората, които обичат да спестяват пари и ценят по-достъпни рецепти, си струва да знаят, че обикновено зелените чушки са по-евтини от жълтите и червените. Но защо е така? Обяснението е лесно: понеже се берат по-рано, преди да узреят, цената им е по-ниска – защото се произвеждат в по-широк мащаб и по-големи количества.

От друга страна, жълтите и червени чушки отнемат повече време за узряване, което означава, че изискват и повече грижи против вредители и други негативни фактори, които могат да нанесат щети на реколтата. Това води до по-скъпа продукция, което, съответно се отразява и в стойността, прехвърлена в крайна сметка на потребителя.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес