Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червен конец на ръката - свещеник разкри наистина ли предпазва от зли очи

03 октомври 2024, 20:23 часа

Червеният конец срещу магии по ръцете на бебета, деца и възрастни отдавна се е превърнал в нормално явление у нас, а ето какво мисли православна църква за това. Епископ Николай Велимирович обяснява дали това наистина предпазва от зли очи.

Предпазва ли червеният конец от зли очи? 

"Тук става дума за суеверие – вяра в сляпата случайност. Това е езически обичай. Днешните християни сведоха вярата си до хартия – кръщелно свидетелство! И с подобни действия и начинания те свидетелстват, че са далеч от истината според Евангелието и че търсят помощ от незнайни сили", казва владиката.

Как се връзва червен конец против уроки? 

Според обяснението му дяволът измислил как да премахне знака за кръщението от вратата и да го замени с червен конец, като талисман, като защита срещу магии! Почти всички новородени деца носят "червен знак" или игла до кръщението по решение на родителите.

"Истинската защита обаче е, когато религиозен човек чете молитвата на знаменията след раждането на първия и осмия ден, едновременно с благословена вода, детето се окъпва и подготвя след изтичане на 40 дни за кръщение, а майката на детето чете молитвата Очистване от нечистотата след раждането с молитва в преддверието на храма", казва свещеникът.

"В практиката на новозаветната църковна история детето трябва да бъде кръстено в същия ден. Рядко обаче някой спазва правилата след изтичането на 40-те дни. Вместо това "изскачат" хиляди препятствия, така да се каже, това е чистата фантазия на бабите. За съжаление хората вярват в суеверия повече отколкото в Господ и Църквата", казва още епископът.

Той пояснява, че според православна църква с това няма да постигнете нищо, защото единствената истинска защита е молитвата и вярата в Бога.

"Ако имате червен конец на ръката си, веднага го свалете, защото ще се отдалечите от себе си. собствената вяра и Бог", заключава епископът.

Червеният конец ще ви помогне да се предпазите от негативните емоции на другите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес