Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черният списък: тези напитки ви карат да се потите - вероятно ги пиете всеки ден

09 август 2024, 17:06 часа

Някои хора обичат фрешове, а други прекарват целия ден с няколко чаши от обичайната сгряваща спиртна напитка дори в жегите. Всичко е въпрос на вкус. Но във втория случай не се изненадвайте от факта, че сте започнали да се потите твърде много. И това не се дължи на високата температура на самата напитка, а на нейният състав.

Ако ежедневната ви диета включва кафе, черен и зелен чай, както и мате, сладки газирани напитки, енергийни напитки и какао, просто няма шанс да избегнете внушителна доза кофеин.

Това естествено химично съединение се смята за лек тип стимулант и отчасти има не малка прилика със забранените вещества, тъй като предизвиква също толкова силна привързаност. Но ако се вникне в структурата на този алкалоид, този факт съвсем не е изненадващ, тъй като по своята същност той е стимулант, ускоряващ работата на централната нервна система. Кофеинът стимулира много процеси в централната нервна система, а за една от специфичните му способности се смята увеличаването на термогенезата на организма. Какво ви говори това? Прекомерно изпотяване.

Как да го контролираме: 9 начина за намаляване на изпотяването

Факт е, че терморегулацията е процес на поддържане на постоянна телесна температура, който се състои в регулиране на процесите на производство и отвеждане на топлина. Тъй като кофеинът предизвиква прекомерно производство на топлина в организма, температурата започва да надвишава естествената точка, отбелязана в хипоталамуса, който регулира физиологичните процеси и действа като естествен термостат. Тази част от мозъка започва да предупреждава тялото, че е твърде горещо, и активира симпатиковата нервна система, която предизвиква физиологични промени като изпотяване и разширяване на кръвоносните съдове.

Тази история е особено опасна за хора с диагностицирана хиперхидроза (състояние, характеризиращо се с прекомерно изпотяване, потене, което надвишава естествените терморегулационни нужди на организма - бел. ред.) В този случай човек вече страда от прекомерно изпотяване, а кофеинът влошава ситуацията.

Билките, които спират изпотяването

Говорейки за други недостатъци на кофеина, е важно да се спомене, че в големи дози той може да предизвика прекомерна възбуда, силно безпокойство, неконтролируем тремор, учестено сърцебиене и повишено кръвно налягане. Съществува и мнение, че редовната консумация на кофеин-съдържащи напитки пречи на усвояването и изхвърля от организма такива важни елементи като калций, магнезий и калий.

Но би било несправедливо да оставим кофеина без плюсове, а те не са малко:

- Подпомага стимулирането на стомашно-чревния тракт

- Намалява умората

- Повишава концентрацията

- Събужда умствената и физическата активност

- Подобрява издръжливостта и настроението.

Въпреки това не бива да се увличате по кофеин-съдържащите напитки (особено през топлия сезон). Максимално допустимото ниво на прием на кофеин е 150 mg на ден, което приблизително се равнява на 1-2 чаши кафе на ден. Не забравяйте да следите общото си здравословно състояние, умората и качеството на съня. Ако забележите неуспехи или влошаване на качеството на живот, има смисъл да се откажете от кофеиновите напитки за известно време и да наблегнете на билкови чайове (с изключение на мате), ройбос, рожков, цикория или вода с всякакви плодове и горски плодове.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес