Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай или кафе - коя напитка е по-популярна в света?

31 юли 2024, 10:22 часа

Чаят и кафето са сред най-популярните напитки по света. Според проучване на реномираната агенция Euromonitor International са доста малко страните в света, където еднакво да се предпочитат както чая, така и кафето. Такива са, например, Аржентина, Австралия, Полша. Но в повечето страни има ясно изразени предпочитания към пиенето на съвсем конкретна и определена напитка. В Узбекистан например повече от 99% от населението пие чай. А в Гватемала, напротив: половин процент от населението пие чай, докато всички останали наблягат на кафе.

Чай

Ако говорим за най-популярните напитки, чаят определено ще бъде лидер в списъка. Всяка година хората в света изпиват около 289 милиарда литра чай - тази цифра е дори трудна за вярване! Лидерите в производството са Китай, Индия и Кения. Лидерите по потребление на глава от населението са Турция, Ирландия и Великобритания.

Лекар: По колко кафе можем да пием на ден според теглото си

Чаят има велика история. Тя започва през 2737 г. пр. Хр., когато (според преданието) легендарният китайски император Шен Нун забелязал, че преварената вода променила цвета си, когато чаени листа паднали в чашата му.

Простотата и разнообразието на чая го правят популярен в целия свят и в различните общества. Това е идеалният избор, ако ви е студено или просто сте жадни, при това е без калории и ви кара да се чувствате добре. Нищо чудно, че се нарежда на първо място по популярност!

Кафе

Много хора започват деня си с чаша ароматно кафе, затова не е изненадващо, че то нерядко бива смятано за най-популярната напитка в света. Но, все пак, в тази класация заема второ място. Всяка година в света се консумират 167 592 хиляди чувала кафе от 60 кг. Лидерите в производството са Бразилия, Виетнам и Колумбия. Лидери по потребление (на глава от населението) са Финландия, Холандия и Швеция.

От една страна, кафето има много методи за приготвяне, така че всеки може да открие такъв способ, който му харесва. По начало то е „социална“ напитка - улеснява общуването и е дори част от ежедневието на много хора. От друга страна, кафето води до пристрастяване. Вероятно това е и причината за огромната му популярност.

Ако се състави карта за употребата на тези две напитки в света, ще видим, че в Западното полукълбо (Северна и Южна Америка, Западна Европа) бива предпочитано кафето - докато Източното полукълбо набляга на чая. Експертите отбелязват, че най-“чаените“ страни, в които тази напитка е предпочитана от повече от 90% от населението, са Кения, Турция, Индия, Египет, Китай, Азербайджан, Пакистан, Мароко, Казахстан, Нигерия.Най-„чаената“ страна в целия свят е Узбекистан.

Знаете ли колко вида кафе има?

Най-“кафеената“ страна пък е Гватемала. В първата десетка на страните, най-много консумиращи кафе на глава от населението, влизат още Венецуела, Филипините, Дания, Колумбия, Гърция, Коста Рика, Бразилия, Еквадор и Доминиканската република.

Между другото, качеството на водата оказва сериозно влияние и върху двете напитки. Бутилираната вода, а не тази от водопровода, е особено подходяща за приготвяне на чай или кафе. Водата с ниска минерализация не само ще подобри вкуса на напитката, но и ще предпази вашия чайник от прекомерно образуване на котлен камък.

Меките бутилирани води са подходящи за приготвяне на чай или кафе, тъй като поради ниската минерализация не оставят утайка при варене. Много дегустатори неведнъж са отбелязвали, че както чаят, така и кафето придобиват по-префинен и изискан вкус, ако се приготвят с натурална изворна или доказано мека минерална вода.

Но, така или иначе, в процеса на приготвяне на чай или кафе няма универсално решение за избор на вода. Всичко зависи от вашите предпочитания и желания.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес