Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българска домакиня обясни как да направим феноменални пържени картофки. Ето тайната

27 май 2023, 08:11 часа
Реклама

Всички сме на едно мнение за пържените картофки - че дори и да сме наясно, че не са полезни, няма висша намеса, която да ни откаже от техния невероятен вкус. И няма нищо по-приятно от това да ги поставяш на масата от време на време. Кое прави повичката приятна? Разбира се, две купи пържени картофки в неделя следобед. В крайна сметка, сигурно е, че консумацията на пържени картофки няколко пъти в месеца не е застрашаващо за физическото ви състояние. А ако се посвещаваме на физически занимания от време на време и следим за изрядната ни форма, можем да ги хапваме още по-често.

Да приготвиш вкусни пържени картофки обаче не е толкова лесно, колкото изглежда. И понякога се изненадваме, че на пръв поглед всичко на теория е просто, а не стават достатъчно добре. Или са прегорели твърде много, или в сърцевината са останали твърди. А по закон имаме близки, които някак знаят как да ги правят и дори са си изградили име с тях. Затова в определени гладни моменти обявяваме на всички - ядат ми се пържените картофки на баба. В заведенията пък нещата са на везните. Понякога са станали приятни, друг път са твърди и не ни се нравят. Да не говорим за веригите за фаст фууд - именно на това място пък са най-безвкусни. Дълго време не се развалят, което означава и че са много лош избор за здравето.

Затова, в тази статия може да се научим да приготвяме пържени картофки по правилния начин. А цаката е в едно-единствено нещо, което неголям брой домакини използват. Ако сте наясно с този трик, пържените ви картофки винаги ще се получават страшно вкусни и доставящи наслада. Всички ще им се радват и ще пожелаят още, моментално от тигана. Ще се учудите като схванете колко лесна е тайната. А именно:

МОМЕНТАЛНО след като нарежете пържените картофки, ги поставете в едра купа с много студена вода, но с прибавена супена лъжица СОК ОТ ЛИМОН. По този начин картофите се получават много по-вкусни и заедно с това много по-полезни. Изпържват се от всички страни по равно и се сдобиват със златен загар. И освен това не залепват един с други.

Ако държите вашите картофки да се получат абсолютно вкусни, запазете ги около ДВА ЧАСА във водата. А ако сте на зор с времето 40 минути пак ще свършат работа.

Ето още няколко чудесни тактики:

• Имайте предвид, че не всички сортове са добри за чудесния вкус. Картофите с голямо съдържание на нишесте е по-разумно да вкарате в употреба за направата на пюре, защото те не дават ефекта на тази чудна златна коричка.

• Напредналите домакини съветват да си купите картофи с червена или жълта кора. Белите сортове обикновено покафеняват след като ги обелите. Оглеждайте се за едри с правилен овал картофи с плътна кора, които не са с видими увреждания.

•Правилният тиган също е ключов при правенете на пържени картофи! Елитните картофки се поставят в чугунен тиган. Той притежава дебели стени, качва градусите по-продължително и пази високата температура за по-дълъг период.

А от модерната нашенска посуда разчитайте на тиганът уок. Той пържи много добре и не поглъща много олио.

И още едно ключово и важно правило - картофките им се слага сол близо 5 минути преди да станат готови. Солта дава по-дълъг живот на влагата и ако сложите сол на картофите, когато са в самото начало, те ще ще се получат мокри и изведнъж ще залепнат за дъното на тигана.

Добър апетит!

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес