Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бременност по седмици: кога коремът започва да расте

20 юли 2024, 18:22 часа

Новата закръгленост е една от външните прояви на бременността. Знаейки кога по време на бременността коремът започва да расте по седмици, бъдещата майка ще може да планира смяна на гардероба или посещение на важни събития.

През коя седмица от бременността коремът започва да расте?

Организмът на всяка жена е индивидуален, затова няма конкретен срок, в който се появява забележимо коремче. Някои дами го имат още през седмата седмица след зачеването, други успяват да скрият новата позиция до деветия месец. Науката познава случаи на скрита бременност, която не е била съпроводена с развитие на забележима закръгленост.

Следните фактори водят до появата на закръглено коремче при бъдещата майка:

- увеличаване на размера на матката;
- увеличаване на теглото на плода;
- отслабване на мускулите на коремната стена;
- натрупване на допълнителна амниотична течност.

Всички гореспоменати физиологични процеси не протичат хаотично, а по алгоритъм, зададен от природата. Ето защо експертите могат да предвидят приблизителната дата на поява на забележим корем - 15-16-ата седмица. През този период външните модификации са забележими само за самата жена, като за другите те стават очевидни едва през 19-20-ата седмица.

Точното време на промяната на силуета зависи от много допълнителни фактори:

- Каква е бременността на жената. Ако е първа, коремът не изпъква дълго време, защото е задържан от коремните мускули.
- Областта на матката, към която е прикрепена плацентата. Ако тя е разположена на задната стена, коремът ще бъде по-малко изпъкнал и ще се появи по-късно, ако е на предната - много по-рано от 16-ата седмица.
- Теглото на бъдещото бебе. Ако плодът е с наднормено тегло, жената ще има значителен обем в областта на талията.

15 начина да разберете дали сте бременна без тест

Формата и обемът на корема се влияят от разположението на плода в матката. През втория и третия триместър той непрекъснато се променя и затова жената може да забележи, че фигурата ѝ е малко по-различна през следващите дни.

Определяйки през коя седмица от бременността расте коремът, лекарите са единодушни в мнението, че закръглеността не може да се появи преди 12-13-ата. Дотогава матката се намира под срамната кост и следователно не може да изпъква.

Ако жената смята, че има закръгленост през 5-ата-10-ата седмица, това е опит за подминаване на желаното или последица от стомашно-чревни разстройства: подуване на корема, забавени изпражнения и др.

Много жени, когато за първи път научат за настъпването на бременността, веднага искат коремчето да е видимо и осезаемо, но това е невъзможно поради физиологични причини.

Първо, небременната матка е с размерите на кокоше яйце и се намира в тазовата кухина, където се „крие“ зад тазовите кости до 11-12 седмица от бременността. Едва към този срок матката достига граничния размер с гръдната става. Въпреки това и в този срок няма да се види закръглено коремче.

През 15-16 седмица размерът на матката може да се усети през предната коремна стена. Но леко закръгленото коремче най-често се забелязва само от самата жена.

5 начина за поддържане на добро здраве по време на бременност

След 16-ата седмица започва интензивният растеж на плода и съответно неговият "дом", така че коремчето, може да се види и от други хора.

На второ място, в началото на бременността може да се увеличи обемът на корема под влияние на хормона прогестерон (хормон, отговорен за запазването и удължаването на бременността), който причинява подуване на червата.

На трето място, състоянието и тонусът на мускулите на предната коремна стена също играят важна роля, тъй като колкото по-силни са мускулите, толкова по-дълго бременността остава невидима за околните.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес