Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боядисване на яйцата - какво символизира всеки цвят

22 април 2024, 10:30 часа
Реклама

С началото на Страстната седмица започва подготовката за най-големия християнски празник в годината - Великден. Един от неговите символи са боядисаните яйца. Всеки цвят, в който те се боядисват, крие определена символика. 

Реклама

Символика на цветовете, в които се боядисват яйцата за Великден

На първо място, яйцето символизира живота и прераждането, така че не е изненадващо, че в деня на Възкресението Христово то присъства на празничната трапеза. Има обаче и друго обяснение за това.

Боядисват ли се яйца на Великден, ако някой в семейството е починал

Легендата гласи, че Света Мария Магадалена поднася яйце като дар на римския император, съобщавайки: "Христос Воскресе!" Императорът обаче не повярвал, възкликайки, че някой не може да бъде възкресен, както и бялото яйце не може да стане червено. В същия момент се случило чудо – яйцето мигновено станало червено, за да извести Възкресението Господне. След това възниква традицията яйцата да се боядисват в червено за Великден.

Същата така черупката символизира ковчег, в който е затворен животът. А червеното е кръвта на Христос, но е и символ на Царството небесно.

Затова стандартният цвят за боядисване на яйца е червеният, който символизира радостта от живота.

Но в нашето съвремие се практикуват всякакви цветове и техники за боядисване и декориране на яйцата. Жълтия цвят слънцето и благополучието, зеленото означава природа и живот, синьото означава небе и здраве.

За да добавите и вашите благожелания, може да декорирате яйцата с определени символи - всеки символ има свое значение. Слънцето символизира дълголетие, топлина и здраве. Дървото на живота символизира семейството.Кукувицата е символ на любовта. Листата са символ на издръжливост. Яйцата може да се декорират с изображения на религиозни кръстове и флорални мотиви.

Кога се боядисват яйцата по стара българска традиция?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес