Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасно използване на разклонители: Основни принципи, типове и избор спрямо нуждите ви

24 януари 2024, 15:04 часа
Реклама

Разклонителите са неизменна част от всяко домакинство или офис. Независимо обаче, дали се касае за дома или вашият офис, безопасността е поставена на първо място. Голяма част от нас използват разклонители и удължители за ток, без да се съобразяват именно с нея.

Затова ще разгледаме основните принципи за безопасност и видовете разклонители, които са най-подходящи при употреба в различни среди.

Безопасно използване на разклонител

Всеки разклонител за ток от Викиват има определени технически характеристики, с които ние да се съобразяваме, когато се касае за безопасност при използването им.

От обикновени битови или разклонители с usb, до индустриални решения, всеки има за цел да постигне дългосрочна и безпроблемна работа. Именно затова е от изключителна важност да се съобразите изцяло с параметрите на продуктите, които ще използвате, както и да следвате съветите за безопасност от специалистите:

  • Не претоварвайте мрежата – Максималната мощност, която може да поеме вашият разклонител е обозначена на опаковката или на гърба на разклонителя. Съобразете се с тези стойности, за да избегнете претоварване.
  • Не свързвайте разклонителите един към друг – Ако имате нужда от по-дълъг кабел или повече гнезда, изберете разклонител 8 гнезда или дори с повече и съответно с по голяма дължина на кабела. Никога не включвайте разклонители един към друг, понеже има висок риск от претоварване и прегряване.
  • Избягвайте влага – Ако има риск от излагане на влага, по-добре да изберете разклонител с по-висок IP рейтинг, който е защитен от външни влияния.
  • Проверете за повреди – Преди да започнете употребата на разклонителя, проверете дали изолацията на кабела е цялостна и дали няма следи от механични повреди по курпуса.

Избор на подходящ разклонител спрямо нуждите ви

Има стотици варианти, когато се касае за избор на разклонители за ток за домашна или индустриална употреба. За да изберете подходящ модел за вашите цели е важно да съобразите всички параметри, от които се нуждаете.

Мощност

Това е най-важният фактор при избора на разклонител. Спрямо сечението на използваните кабели за изработка и броя гнезда, максималното натоварване може да варира. Съобразете предварително за какво ще го използвате, за да може да закупите подходящ модел за вашите цели.

Защити и допълнителни функции

Съвременните разклонители разполагат с огромен брой допълнителни защити, които могат да са ви от полза в много ситуации. Сред тези предпазни мерки са защитата от токов удар, разклонител със защита от пренапрежение или късо съединение. Както споменахме са налични и модели защитени от прах и влага, ако смятате да го използвате навън. Вече съществуват и различни видове smart разклонители, които могат да се контролират отдалечено. При тези разклонители цената е значително по-висока, но безопасността също е безкомпромисна.

Качество и марка 

Макар не всеки път марката да е гарант за качество, когато става дума за вашата безопасност е добре да обърнете внимание на производителя. Ако закупите продукт на добре позната марка и поставите качеството на първо място, рискът да попаднете на некачествен продукт намалява драстично. В нашата родина имаме традиции в производството на такъв тип електрически устройства, затова българските разклонители също са много добра опция.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес