Безкабелни срещу прахосмукачки с кабел: Кое всъщност си струва да се купи

587
Безкабелни срещу прахосмукачки с кабел: Кое всъщност си струва да се купи
Снимка: iStock/Guliver

В живота на всеки възрастен човек настъпва момент, в който е време да си купи хубава, нова прахосмукачка. Какво по-вълнуващо от това да натиснете бутона "Поръчай сега" на устройство, което ще се грижи за чистотата в дома ви седмица след седмица?

Още: Какъв вид боклук категорично не трябва да се събира с прахосмукачка?

Затова, когато ви се наложи да разглеждате привидно безкрайните варианти на прахосмукачки, ще е добре да започнете пазаруването, подготвени с някои ключови знания за прахосмукачките. Първата дилема, с която ще се сблъскате, е свързана с прахосмукачките с кабел и безжичните прахосмукачки: Какви са плюсовете и минусите на моделите, които се включват към електрическата мрежа, в сравнение с удобството на тези, които се захранват с батерия?

По-нататък ще намерите разбивка на двата вида прахосмукачки и какво трябва да знаете за тях от експертите.

Универсалност и удобство

Очевидната точка в графата "за" за акумулаторните прахосмукачки е преносимостта. Без да сте привързани към щепсела, можете да маневрирате и да се движите из целия си дом. Отпада и необходимостта да търсите по стените добре разположени контакти. Това удобство прави акумулаторните прахосмукачки привлекателна опция, въпреки че в крайна сметка батерията им се изтощава. Средностатистическата прахосмукачка може да работи между 30 минути и 1 час, преди да се нуждае от ново зареждане, докато това не е проблем при версиите с щепсел.

"Безжичните прахосмукачки са отлични, за да ги държите под ръка, за да почиствате малки замърсявания бързо и без да се налага да се мъчите с кабели", казва Ерин Лорънс, рецензент на Tech Gadgets International. "Те работят с презареждащи се батерии и обикновено могат да се разглобяват на няколко по-малки части, което ги прави по-лесни за съхранение от прахосмукачките с кабел."

Капацитет на праха и ефективност на почистването

Без значение дали купувате прахосмукачка с кабел или прахосмукачка на батерии, всяка прахосмукачка има различен капацитет за събиране на прах. Това е особено важно да се има предвид, ако у дома имате домашни любимци, обяснява Кори Хенкинс, главен изпълнителен директор на базираната в Северна Каролина компания House of Vacuums, която продава, обслужва и ремонтира машини.

Според него пърхотът от кучета и котки е на маслена основа, докато мъртвите клетки на човешката кожа са по-скоро на прахообразна основа. Тези видове прах запушват прахосмукачките по различен начин в зависимост от тяхната структура. "Миризмите, от които хората се оплакват - особено ако в дома ви има животни - се дължат на натрупването на пърхот във вътрешността на тези прахосмукачки. Съществуват хиляди модели прахосмукачки и всички те имат различни методи на почистване."

Струва си да проверите дали безжичната прахосмукачка тип "стик", която ви интересува, има въздушен филтър, който според Ханкинс е ключов компонент на качествения модел "стик".

В същото време акумулаторните прахосмукачки имат по-големи резервоари за съхранение на прах и мръсотия. Това ги прави по-подходящи за дълбоки почиствания и големи бъркотии - с други думи, те имат по-висока ефективност на почистване.

Цена и поддръжка

Както безжичните, така и кабелните прахосмукачки се продават на различни цени, но като цяло безжичните прахосмукачки са по-евтини от по-тежките модели с щепсел.

Поддръжката на машината също е важно да се има предвид, докато пазарувате. Дела Гомаси, която пише стандартните оперативни процедури за екипите за почистване в базирана в Сидни компания за почистване, отбелязва, че собствениците на прахосмукачки от типа "стик" ще трябва по-често да изпразват контейнерите си.

"По отношение на поддръжката винаги се уверяваме, че изпразваме контейнера за прах след всяка употреба", казва Гомаси. "Почистваме филтрите на прахосмукачките си всеки месец. Това предпазва прахосмукачката от миризмата на прах и повишава нейната ефективност. И накрая, проверяваме и почистваме ролката за прах, за да отстраним всички замърсявания, особено в къщи, които току-що сме почистили и които имат домашни любимци."

Фактори, свързани с начина на живот, които трябва да вземете предвид, когато избирате прахосмукачка

Вид на подовата настилка и размер на дома

Размерът на дома, в който ще почиствате с прахосмукачка, заедно с вида на пода, играят важна роля за вида на прахосмукачката, която трябва да купите. Гомаси препоръчва да използвате прахосмукачка тип "стик" само като допълнителна прахосмукачка, но някои жилищни ситуации не налагат използването на по-мощната версия с кабел.

"Ако сте само един човек и нямате килими, можете да се справите с въпросната малка стик прахосмукачка", разсъждава Ханкинс.

Апартаменти, по-малки от 60 кв. м, които имат предимно дървени подови настилки (и само няколко килима), могат да използват безжичен модел като основна прахосмукачка. Всички по-големи - и всички жилища с килими - трябва да се снабдят с прахосмукачка с кабел, казват експертите.

Нужди от почистване и честота

Живеете ли с домашни любимци или с няколко деца? Склонни ли сте към разпиляване и бъркотия? При покупката на прахосмукачка трябва да се вземат предвид нуждите ви от почистване и броят на случаите, в които ще трябва да почиствате месечно.

Бюджет и дългосрочни инвестиции

Би било разбираемо, ако искате да отделите по-малко пари за здрава прахосмукачка тип " стик" за малкия си апартамент, вместо повече за тежка версия с кабел.

Но докато пазарувате, имайте предвид дългосрочната инвестиционна стойност. Ако планирате скоро да се преместите или ако все пак живеете в голямо жилище, може би има смисъл да инвестирате повече предварително, за да имате качествена машина в дългосрочен план. Животът на безжичните прахосмукачки се движи между три и пет години, докато тези с кабел могат да работят поне осем години.

Изборът на прахосмукачка зависи от дълъг списък от фактори. Но професионалистите в областта на прахосмукачките имат един основен съвет: Вземете и двете.

Още: Защо хитрите домакини слагат чорап в прахосмукачката?

"Много хора остават с впечатлението, че независимо от размера на жилището, независимо от приложенията в дома им, безжични прахосмукачки от нй-висок клас са всичко, което ще замени щепселната прахосмукачка, а това не е така", казва Хенкинс.

В крайна сметка той препоръчва на клиентите да притежават по една от тях - безжични прахосмукачки за бързо и междинно почистване, а след това да запазят по-голям модел с възможност за включване за по-обстойно почистване на дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 ясни знака, че сте в токсични отношения

5 ясни сигнала, които Вселената изпраща, когато пред вас идват предизвикателства

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 1 - 7 юли 2024

Виц на деня: Докторе

Виц за добро утро: Лекар към пациентка

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Таро хороскоп за 30 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com