Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алба Булгарика - каква е българската история на Белград

13 юли 2024, 16:13 часа

Днес ще ви запозная с българската история на Белград, известен сред чуждестранните хронисти като Алба Булгарика (на латински). В продължение на повече от пет века, този град е бил ключов за нашата страна, затова е важно да познаваме неговата история.

Историята на Белград

Сингидунум

Разбира се, трябва да отбележим, че това населено място е съществувало още преди да стане част от Първата българска държава. Местоположението му е ключово за връзката между Европа и Мала Азия. Още от Античността се намират останки от различни тракийски племена. По време на разширяването на Римската империя на Балканите, те завладяват селището (около 1 век пр.н.е.) и го държат в продължение на цели четири века. През 395 година Римската империя се разделя на Западна и Източна, а това означава, че Сингидунум става стратегически важен обект за Византия (Източната империя). Постепенно обаче започва да губи значението си, тъй като влиянието на ромеите в региона отслабва за сметка на българите.

Алба Булгарика

Това статукво се запазва в продължение на няколко века, като постепенно градът става обект на атаки от страна на българската държава и нейните съюзници в Македония - Куберовите българи. За първи път, Белград става част от България по времето на хан Крум, който значително разширява територията на страната ни на запад за сметка на разпадащия се Аварски хаганат. По времето на неговия син, хан Омуртаг, средновековната крепост на Белград е възстановена.

През 886 година, учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий, минават през града, изпратени от таркан Радислав към княз Борис I. По времето на Втората Българска държава, Белград играе важна роля при цар Калоян, като знаем, че градът е управляван от болярина Белота и служи като свръзка между българите и Ватикана.

Смята се, че последният период на българска власт над Белград е бил при Михаил Шишман през 1329 година, като загубата му през 1330 година в битката край Велбъжд слага край на българския контрол над тази територия.

Белград и Браничево - ябълките на раздора между България и Унгария

От историята знаем, че по време на Второто българско царство, тези две крепости са били ябълката на раздора между България и Унгария. Интересен факт е, че когато тези територии са под унгарски контрол, унгарският крал добавя към титлата си и "цар на българите".Тогава самото име на града на унгарски е било "Nandor Alba", като nandor е бил термин, с който са се наричали дунавските българи. Това напомня на практика на българските владетели, които добавят титлата "цар на българи и ромеи", когато владеят територии с преобладаващо византийско население. Така че, трудно можем да намерим по-голямо доказателство за българските корени на населението в тези земи.

Алба Булгарика - Белград

Алба Булгарика е латинското име, дадено на града от чуждестранните хронисти през Средновековието. В буквален превод означава „Белград“ или „Белият български град“, и е наречен така заради белия цвят на крепостта през този период. Затова на български името на града е Белград, а на сръбски Београд.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес