Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако направите това, тестото ще втаса за 0 време

14 март 2022, 16:04 часа

Когато решим да направим хляб, питка или друга тестена наслада, то най-важният момент е самото втасване. Именно от него зависи какво ще се получи накрая.

Разбира се, всяко едно нещо е обвързано с тънкости, включително и самото втасване. Повечето хора са на мнение, че топлото помещение е напълно достатъчно като условие, за да може тестото да удвои обема си за нула време, но истината е, че грешат.

Как се ускорява процесът по втасване на тестото?

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете, когато приготвяте тесто, е обвързано с продуктите, които използвате. Крайно необходимо е те да бъдат извадени от хладилник час по-рано, така че да са със стайна температура.

Брашното трябва да бъде пресято поне два пъти. Ако направите това, накрая печивата ще са меки като памук и невероятно въздушни.

Как да направим домашно тесто за пица?

За да се получат наистина вкусни печива, важно е тестото да втаса поне два пъти. Знаем, че много домакини са нетърпеливи в това отношение, но нашият съвет е да стиснете зъби и да позволите на тестото да се превърне в кулинарен шедьовър, за който вие и семейството ви мечтаете.

Хубавото активиране на маята е поредната тънкост, обвързана пряко с втасването. При активирането на тази съставка се ползва вода, брашно и захар. В някои случаи водата бива заменена с прясно мляко. Не е желателно да слагате сол в сместа. Течността трябва да е предварително затоплена. Самият процес по шупване на маята отнема около 20 минути. Това трябва да се случва в затоплено помещение.

Когато месите тестото, използвайте дланите си, без да забивате пръсти в него. Трябва да се получи гладко и незалепващо тесто, по което да има мехурчета.

За да ускорите процеса по втасване, помещението трябва да е топло, но не прекалено. Ако температурата е над 60 градуса, маята ще умре и няма да втаса.

За предпочитане е тестото да бъде оставено в близост до печка, фурна или радиатор. Може да завиете тестото със стреч фолио или чиста кухненска кърпа. Преди това обаче е препоръчително да го намажете с малко олио, за да остане повърхността му влажна, а не да съхне.

При втасването е хубаво тестото да се завие с кърпа или стреч фолио. Преди да завиете тестото, го намажете с малко олио. Това се прави, за да не изсъхне повърхността му.

Всичко това ще ви бъде от полза и ще съумеете да ускорите процеса по втасване. Ваш ред е да опитате!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес