Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате комари в стаята - ето как да ги изгоните

05 септември 2024, 13:31 часа

Всеки от нас знае колко досадни могат да бъдат комарите и колко лесно могат да ви съсипят почивка или приятното преживяване на открито. Борбата с комарите не е лесна задача, но не е и невъзможна. В следващите редове ще се опитаме да ви помогнем как да прогоните тези вредители от стаята с домашни и природни средства.

Какво знаем за комарите?
Комарите са семейство двукрили насекоми. Представляват малки насекоми, които смучат кръв от човек, бозайниците и са далечни роднини с мухите. Наброяват около 3500 вида и се срещат на всички континенти освен на Антарктида. В България се срещат 21 вида комари.
Повечето комари са безвредни, но някои видове пренасят опасни заболявания, които могат дори да доведат до смърт на хора и животни. Някои видове комари са полезни, защото рециклират водната площ и унищожават определени вредители.
В България комарите се появяват в пролетно-есенния сезон, активизират се най-вече през месеците юли-август, а понякога пикът ми е дори през септември. Всички видове комари са свързани с водата, където раждат, снасят яйцата си и живеят. Затова най-засегнати от комари са тези райони, които са близо до реки, езера, блата, естествени или изкуствено водоеми.

Как да изгоним комарите от стаята
Ето няколко домашни метода, с които да прогоните досадните вредители от стаята.

Ароматни масла
Най-подходящите ароматни масла за борба с комарите са лавандула, валериана, евкалипт, здравец, анасон, мента, чаено дърво, мащерка.
Вземете памучна кърпа и я потопете в някое от изброените етерични масла. Поставете кърпата на перваза на прозореца или близо до леглото. Може да смесите ароматното масло с крема, който използвате. С тази смес намажете откритите места от тялото си.

Босилек
Ароматът на босилека е много неприятен за комарите и те го отбягват. Поставете саксия с босилек близо до входната врата или по ъглите във вътрешността на стаята. Може да използвате сушени листа от босилек, които да сложите в стаите, а те прогонват насекомите.

Мащерка
Семената на мащерка са чудесно средство за прогонване на комарите. Запалете няколко семена мащерка и оставете ароматът им да се разпръсне из дома.

Мента
Освежаващият аромат на ментата е неприятен за комарите. Може да отглеждате мента в саксия в стаята, както и да използвате изсушени листа, които да поставите по перваза на прозорците или в ъглите на стаите.

Още: Кога ухапване от комар предизвиква алергия?

Карамфил
Пушекът при горенето на карамфил е едно от най-ефикасните средства за прогонване на комарите. Поставете няколко зърна карамфил в малка чиния. Запалете ги, за да пуснат своя силен аромат. Може също да направите наниз от няколко зърна карамфил и го закачете край входната врата.

Цитронела
Цитронелата е позната със своя апетитен лимонов аромат, който прогонва повечето насекоми. Сложете няколко стръка от билката в ъглите на стаята, откъдето искате да прогоните досадните вредители. Може също да приготвите чай от листата на цитронела, чийто аромат ще се разнесе из целия дом. 

Витамин В1
Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но комарите го надушват в кръвта и бягат от него. През лятото  консумирайте повече храни, които са богати на витамин В1 - марули, домати, патладжан, спанак, слънчогледови семена и пшенични кълнове.

Чесън
Чесънът е с много силен аромат, което се дължи на серните съставки. Чесънът е идеален за прогонване на неприятните насекоми далеч от дома. Счукайте 1 скилидка пресен чесън и я поставете близо до мястото, откъдето влизат вредителите.

Канела
Ароматът на канелата е приятен за човека и омразен за комарите. Сложете малко канела в гореща вода и поставете полученото натурално средство в контейнер близо до стаята.

Черен пипер
Силният и специфичен аромат на черния пипер е неприятен за комарите, които веднага ще напуснат дома ви. Намачкайте няколко зърна черен пипер и ги сложете в ъглите на стаите.

Яжте тези храни и комар няма да ви доближи

Какво привлича комарите в градината? Засадете тези растения и бързо ще видите разликата!

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес