Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако хавлиите са твърди и не попиват добре водата, направете това и ще станат като нови

10 март 2023, 20:29 часа

Дори и най-меките хавлии с течение на времето, стават твърди и неприятни за деликатната кожа. Освен това те вече не абсорбират влагата толкова добре. Всички това се случва при неправилна грижа за хавлиените изделия.

Често допускани грешки, заради които хавлиите стават твърди и не попиват добре водата

Неправилното пране е най-честата причина за този проблем. Хавлиите не трябва да се перат на температура над 60 градуса. Както отбелязват опитни домакини, оптималната температура за пране на хавлиени изделия е 40-50 градуса.

В този случай е препоръчително да използвате гелове за пране, а не обикновен прах, тъй като частиците от прахообразните препарати могат да останат върху тъканите. В резултат на това кърпите стават твърди и груби на допир. Освен това при пране на хавлии, барабанът на пералнята не трябва да е прекалено пълен.

Сложете няколко капки от това в пералнята и хавлиите ще станат меки като пух

Неправилното сушене също води до проблем. Най-добрият вариант е да окачите кърпите на добре проветриво място или на сянка и да ги оставите да изсъхнат там.

Как да върнем мекотата и попиваемостта на хавлиите?

В случая е необходимо те да се накиснат в смес от няколко литра вода, 2 супени лъжици амоняк и лъжица сол. Препоръчително е да оставите кърпите в този разтвор за 2 часа, след което да ги изплакнете и изсушите.

Вторият метод включва пране на два етапа, както и използването на сода и оцет.

Ако хавлиите миришат лошо и са твърди след пране, просто направете това

Първо изсипете 1 чаша трапезен оцет в отделението за прах. Прането трябва да е на 40 градуса. Но без изплакване и центрофуга. След това трябва да задайте нов цикъл на пране като изсипете чаша сода в отделението за прах. Задайте пълен цикъл на пране с изплакване и центрофугиране.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес