Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако езикът ви е покрит с бели ПЕТНА, може да страдате от ТЕЗИ болести

16 февруари 2022, 16:55 часа

Появата на бели петна по езика е сигнал за развиващ се процес в организма. Когато се появи плътно бяло покритие на повърхността на езика причината се крие в активизирането на микроорганизмите, които се намират на неговата повърхност. Ако се почисти с четка за зъби плаката ще изчезне, но появи ли се отново трябва да обърнете внимание на здравословното си състояние.
Ето кои са по-често срещаните причини да ви се появи бяло покритие на езика.

Възпалителни процеси в устната кухина и гърлото

Тези процеси са по - често срещани при децата. Белият филм върху езика се получава вследствие на бактериална инфекция причинена от стафилококи, стрептококи или гъбички. Гъбичките са често срещани и при кърмачетата и се получават, когато не давате на бебето глътка вода след хранене, за да отмие остатъците от мляко, след като сте го нахранили. От застояването на млякото се получават именно тези гъбички.

При гастрит

Гастрита е заболяване, при което тялото на човека самоунищожава лигавицата на стомаха. Бялото покритие върху езика е един от първите симптоми. Когато гастрита започне да се обостря плаката от бяла започва да придобива жълт цвят.

Възпаление на дванадесетопръстника

Нарича се още булбит и засяга началото на дванадесетопръстника.

Проблеми със жлъчката

Обикновено става въпрос за прекомерна секреция на жлъчната жлеза или липсваща такава. Плаката, която се образува върху езика обикновено е белезникава или сивееща на цвят.

Ентерити

Ентеритът представлява възпаление на лигавицата на тънките черва или стомаха. При наличието на такова се нарушава храносмилателния процес. При него върху езика се образува изразително бяло покритие с отпечатъци от зъбите.

Перитонит

Това е възпаление в коремната кухина и по - конкретно в областта на таза. Ако не се открие навреме е много опасна за живота и здравето.

Гъбична инфекция при мъже

Тя се изразява в бяло покритие на езика и венците или главата на пениса на мъжа.

Ако получите плака на езика, която не можете да почистите или дори и почистена се появява отново е необходимо да се консултирате с лекар. Причините за поява на подобно бяло покритие на повърхността на езика може да се дължи, както на нещо безобидно, така и на по-сериозно заболяване. Ако пък имате други неприятни симптоми като неприятен дъх или болка в устната кухина се посъветвайте и със стоматолог. Ако нямате здравословен проблем и всички изследвания са ви в норма, то обърнете внимание на храните, които консумирате. Плаката може да се получи ако злоупотребявате с прекалено мазни храни или сладкиши.

Никога не опитвайте да се справяте с проблема у дома, защото може да влошите здравословното си състояние заради неоткрито навреме сериозно заболяване. При наличие на притеснителни симптоми обърнете се към личния си лекар, за да ви насочи към правилния специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес