Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Агресия, ниско самочувствие и други последствия от номофобията - телефонната зависимост

01 април 2024, 16:11 часа

Фобия, която вероятно всеки има сега, е страхът да не останеш без смартфон. Медицински психолог обясни до какво води това и как да се справим със зависимостта си към телефона.

Мнозина не го осъзнават, но са телефонохолици. Сутрин се събуждат и първото нещо, което правят, е да отворят новинарската емисия на телефона си, да скролват през емисията, докато се хранят и дори докато гледат филми. Вечер не си лягат, ако телефонът ми не е до тях. И, разбира се, преди да си легнат, отново превъртат социалните мрежи. Не осъзнават, че пропускат толкова важни моменти в живота си, които няма да се повторят.

Кога разбираме, че сме пристрастени към телефона?

Тогава как да се върнете към реалния си живот?

Мобилните устройства помагат за решаването на много проблеми, позволяват ви да сте в крак с най-новите събития и винаги да сте във връзка. Но постоянната им употреба води до пристрастяване, което експертите сравняват с пристрастяване към някои химикали.

Някои хора честно признават, че телефонът им се е превърнал в продължение на тялото им. А да загубиш част от тялото си е много страшно. Това се нарича номофобия (от англ. no mobile phone) - страхът да останеш без мобилен телефон или да си далеч от него.

Номофобията се свързва със синдрома на пропускане или FOMO (Fear of Missing out - страх да не пропуснете нещо). Човек има тревожни мисли, че пропуска нещо важно, докато няма достъп до телефона си. Това може да предизвика паника.

Липсата на комуникация (например поради дистанционна работа или отпуск по майчинство), ниското самочувствие, самотата, тревожността и депресията също оказват влияние.

Как да се освободим от пристрастяването си към смартфоните?

Последици от пристрастяването към телефона:

·         понижено самочувствие ;

·         влошаване на концентрацията

·         промени в настроението, емоционална нестабилност;

·         изгаряне;

·         нервност;

·         агресивност;

·         загуба на мотивация;

·         безсъние или неспокоен сън;

·         замъглено зрение;

·         болка в гърба, врата и раменете;

·         лоша поза и проблеми с гръбначния стълб.

·         главоболие и мигрена заради емоционален стрес, когато човек се страхува да не пропусне нещо важно.

Как да се справим с номофобията?

За да се отървете от зависимостта, психолозите съветват да намерите алтернативни занимания през деня. Така че сутрин след събуждане е по-добре да направите загрявка, а час преди лягане е по-полезно да прочетете книга.

Не бива да взимате смартфона си на разходка или по време на хранене. Едно от правилата на диетолозите: когато ядем, първото нещо, което правим, е да премахнем телефона от масата, в противен случай може да ядете твърде много.

Използвайте мобилни приложения, които ви позволяват да зададете времеви лимит за използване на телефона си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес