Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9-те най-добри храни за мозъка

26 юли 2024, 18:12 часа

Ако напоследък се чувствате по-забравящи от обикновено или ви е трудно да останете фокусирани върху прости задачи, може би се чудите как да си върнете умствената яснота. Някои храни могат да поддържат мозъка ви доста жив с възрастта.

1.       Риба

Доказано е, че здравословните мазнини в мазната риба подобряват притока на кръв към мозъка, което благоприятства ученето, паметта и ефективността на работата на мозъка. Мазната риба също е пълна с протеини, които са жизненоважни за здравето на мозъка.

2.       Боровинки

Боровинките имат предимство, благодарение на високите нива на флавоноиди, вид растително съединение с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Боровинките могат да помогнат за дългосрочната памет и пространствената памет.

Ето най-добрата храна за мозъка!

3.       Орехи

Орехите имат едни от най-високите нива на омега-3 мастни киселини, което ги прави чудесен вариант като част от диета за подобряване на паметта и здравето на мозъка.

Орехите също са заредени с антиоксиданти, за да предпазят здравето на мозъка ви. Антиоксидантите са важни за мозъка, тъй като спомагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, които могат да причинят увреждане на мозъчните клетки и да доведат до влошаване на разсъжденията и паметта.

4.       Яйца

Яйцата са един от най-добрите източници на холин, съединение, което играе важна роля за здравето на мозъка. „Холинът е прекурсор на невротрансмитера ацетилхолин , най-важният за паметта.

Целевият прием на холин е 500 mg на ден. Едно твърдо сварено яйце осигурява 147 mg холин.

5.       Листни зеленчуци

За да извлечете ползите, трябва да се стремите да ядете поне една порция – около две шепи – листни зеленчуци като спанак, рукола, зеле, зелено зеле, манголд или бок чой всеки ден.

Листните зеленчуци също са основен източник на витамин К, който според изследователите потенциално може да помогне за забавяне на прогресията на болестта на Алцхаймер.

Диетолози: Яжте тези 5 храни за по-добро здраве на мозъка

6.       Куркума

Купа смляна куркума, която е един от най-добрите видове храна за здравето на мозъка. Куркуминът има силни противовъзпалителни и антиоксидантни ползи, които могат да подобрят мозъчната функция и да намалят риска от когнитивен спад.

7.       Каперси

Каперсите са най-богатият хранителен източник на кверцетин, флавоноид, който може да помогне за повишаване на имунитета и облекчаване на симптомите на алергия. Но той е от полза и за мозъка по уникален начин, като помага на тялото да се отърве от стареещите клетки, които са клетки, които са спрели да се делят.

8.       Червено грозде

Червеното грозде има една супер съставка, която го прави суперхрана: ресвератрол. Ресвератролът е молекула, която помага за предотвратяване на увреждане в мозъка, блокира възпалението и забавя стареенето в мозъчните тъкани. Множество проучвания показват, че ресвератролът може да подобри паметта и други когнитивни способности и може да обърне стареенето на мозъка с до 10 години.

9.       Черен шоколад

Изследванията показват, че флаванолите в тъмния шоколад се натрупват в областта на мозъка, свързана с паметта и ученето, което може да помогне за изостряне на паметта и забавяне на когнитивния спад .

Флаванолите в шоколада също имат мощни антиоксидантни свойства - колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-високо е съдържанието на какао и толкова повече антиоксиданти ще доставя.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес