Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

08 септември 2024, 19:24 часа

На 9 септември според новия църковен календар православните християни честват празник, посветен на светците Йоаким и Анна – родителите на Пресвета Богородица.

Какво можете и не можете да правите, коя е най-добрата молитва в този ден, какви са традициите и обичаите ще научите в тази статия.

История на празника

Според легендата Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Един ден Йоаким отишъл в храма, за да принесе жертва на Бог, но първосвещеникът му отказал ритуала, защото не дал потомство на Израел.

Голям църковен празник иде на 8 септември, спазват се редица традиции и обичаи 

От мъка Йоаким отишъл в пустинята, за да се помоли на Бога и да поиска раждане на дете. Тогава му се явил ангел, който обявил, че за неговите потомци „ще се говори по целия свят“. И след 9 месеца Йоахим и Анна станали родители. Те обещали, че детето им ще служи на Бога и дали дъщеря си Мария в Йерусалимския храм, където тя живяла до пълнолетие.

Традиции, обичаи и поверия, свързани с празника

Народът някога наричал деня на Йоаким и Анна ден на родилките. Тези светци се смятат за покровители на родилките и бездетните жени. На този се поздравяват младите майки и се почитат акушерките. Жените, които искали да имат деца, се молели на светците за зачеване.

Ако има много паяжини у дома, есента ще бъде топла, а зимата ще бъде мразовита. Ако вали сняг — очаквайте лоша реколта през следващата година. Ако се появят комари, зимата ще е мека. Ако листата на върбата са окапали - ще е ранна зима, а ако листата от черешата още не са окапали - това означава топло време. Акп лукът има много люспи, зимата ще бъде студена.

На този ден е забранено да се вземат или да се дават пари назаем. Забранено е да се проявява завист, да  се клевети и да се започват кавги. Също така е забранено извършването на тежък физически труд. Не трябва да се извършва и занаятчийска дейност, свързана с използването на остри предмети 

Молитва за празника

Господи, Боже на нашите родители, Ти си дал благодатта на светите Йоаким и Анна, че от тях дойде на света Майката на Твоя въплътен Син, дай ни чрез тяхната защита да разберем спасението, което си обещал на Твоя народ, чрез Христос, нашия Господ. Амин!

7 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес