Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 домакински хитрини от едно време, които работят безотказно и днес

23 февруари 2022, 12:05 часа

В днешно време всеки един човек е свикнал да търси полезна информация и съвети, които могат да направят живота ни значително по-лесен, главно в онлайн пространството. Някога обаче, по времето на нашите баби, те самите са измисляло свои гениални методи и са предавали опита и знанията си от уста на уста. Някои от тези домашни хитрини са полезни и успешни и до ден днешен.

1. Използване на сол за лесно почистване
Методът със солта е строго индивидуален. Това е така, защото в случай, че котлоните ви са керамични, този метод със сигурност не е желателен. Ако обаче вашите котлони са обикновени, а не керамични, методът със солта би могъл да ви бъде полезен. Изсипете тънък слой сол около котлоните преди използване, солта ще спомогне за това всички капки и мазни пръски със сигурност да останат на повърхността, което ще ви улесни с почистването на котлоните в пъти. Това, което трябва да направите след готвенето е само да изчакате печката да се охлади и да съберете солта с влажна кърпа, без да търкате по повърхността.

2. Точене на нож
Това е една страхотна, домашна алтернатива за точене на нож, в случай, че не разполагате с точилка за ножове. За целта ви е нужна само една обикновена, порцеланова чиния. Лесно и безпроблемно можете да наточите ножовете си, върху ръба на обърнатата порцеланова посуда.

3. Белене на морков
Ако не разполагате с белачка за зеленчуци, бихте могли да използвате и една обикновена, телена четка за съдове. Освен лесно е много безопасно за пръстите ви.

4. Домашна галета
Лесен и ефективен начин за приготвянето на галета в домашни условия е, ако поставите във фризера си парче хляб. Хлябът ще замръзне, а след като го настържете на ренде вече ще имате перфектните, домашни галета.

5. Защита за маникюр
В случай, че искате да предпазите маникюра, както и гумените си ръкавици при почистване например, сложете памучни топчици във всеки един, гумен пръст, непосредствено преди да започнете почистването.

6. Почистване на счупено яйце
Ако счупите яйце на пода, можете лесно да изчистите само ако го поръсите с малко сол. Сместа бързо ще изсъхне и така ще ви бъде по-лесно да почистите счупеното яйце от пода.

7. Запазване на вкуса
За да запазите вкуса и консистенцията на чесъна, ще ви е нужно само да го приберете в кутия или малък контейнер, покрит с едра сол.

8. Борба с паразитите
Дафиновият лист е не само вкусен и полезен за кулинарните ни цели, но и ако бъде поставен при хляба, кутията със захар или дори в саксиите, би помогнал в прогонването на всякакъв вид насекоми, мравки или мушици.

9. Разплитане на възли
Използвайте малко количество талк, върху силно заплетените възли на обувките си. Талкът ще ви помогне да разплетете възлите безпроблемно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес