Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 умения за контрол над емоциите, които всеки може да овладее

23 май 2023, 11:44 часа
Реклама

Искате ли да контролирате емоциите си, вместо те да контролират вас?Изкушаващо е да мислим, че грижата за психичното здраве е толкова проста, колкото приемането на лекарства или ходенето на терапия. Но реалността е, че е много повече от това.

Важно е да направите свой собствен набор от инструменти за психическо благополучие и ще бъдете подготвени да се справите с всякакви препятствия, които се появяват по пътя ви. Ще се почувствате по-добре, емоционално и физически, ще бъдете по-стабилни.

Но как да изградите този инструментариум? Ето и някои съвети:

Самосъзнание

Ако нямаме собствено съзнание за себе си, ще ни е трудно да разберем емоциите си. Как можем да регулираме емоциите, ако не ги разбираме? Чрез повишаване на самосъзнанието ние изграждаме по-добра основа за бъдещо ефективно регулиране на емоциите.

Изграждането на самосъзнание е пътуване през целия живот, става дума за това наистина да опознаете себе си и начина, по който работи умът ви. Воденето на дневник, медитацията и моментите на спокоен размисъл могат да ви помогнат по пътя.

Емоционално приемане

Емоционалното приемане е умение, което включва изживяване на негативни емоции, без да осъждате тях или себе си. Емоционалното приемане е ключово умение за регулиране на емоциите, защото преценката на нашите негативни емоции просто ги засилва, прави ги по-силни, по-продължитлени и по-трудни за регулиране.

Да се наслаждавате

Отделянето на време съзнателно да се насладите и оцените положителните моменти е мощен начин да подобрите психичното си здраве. Следващият път, когато изпиете наистина страхотна чаша чай или се гушкате с домашния си любимец, спрете и се насладете на момента. Обърнете внимание на сетивата си. Забележете как се чувствате по време на това преживяване.

Тези емоции отключват някои болести - ето я връзката

Времево дистанциране

Времевото дистанциране включва промяна в начина, по който мислите за настоящата си ситуация, като си представяте себе си в бъдещето. Ще има ли значение тази тревога след седмица? Какво ще кажете за месец? Година? Десет години?

Всичко е свързано с това да помним, че това също ще отмине и времето ни помага да се излекуваме.

Емоционално познание

Има всякакви процеси в мозъка ни, които подпомагат регулирането на емоциите. Тези „емоционални познания“ могат да бъдат променени с различни видове обучение. По-конкретно, активирането на региони на мозъка, свързани с положителни концепции, може да бъде от полза. Един от начините да направите това е да повтаряте и запомняте положителни думи. Припомнянето на тези думи може да засили процесите на регулиране на емоциите.

Как различните зодии преживяват болезнени емоции като тъга и гняв?

Самодистанциране

Самодистанцирането е умение за регулиране на емоциите, което включва гледане на вашата ситуация отстрани. Емоционалното дистанциране от вашето преживяване и гледането му от гледна точка на външен човек ви помага да се откъснете от негативните си емоции и да ги видите по нов начин.

Благодарност

Силата на благодарността е доказвана много пъти. Тя е абсолютно трансформираща. Опитайте да водите дневник на благодарността или просто да предизвикате себе си да назовете три неща, за които сте благодарни всеки ден.

Преоценка

Преоценката е умение за регулиране на емоциите, което включва когнитивно преформулиране на преживяване като по-положително или по-малко отрицателно. Изграждането на това умение може както да увеличи положителните емоции, така и да намали отрицателните едновременно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес