Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8-те сигнала, които тялото ви дава, за да ви покаже, че пренебрегвате себе си

14 октомври 2024, 18:00 часа

Някои хора съзнателно пренебрегват апетита си, без да се замислят за стреса, който това може да им причини. Проучванията показват, че стресът и потиснатите емоции имат отрицателно въздействие върху здравето ви. Как да осъзнаете това? Знаете ли, че като несъзнателно игнорирате истинските си желания, можете да забележите проблеми във физическото си здраве?
 
1. Чести инфекции

Може да боледувате често и лесно да ставате жертва на различни бактерии. Проучванията показват, че хроничният стрес отслабва имунната система поради намалените нива на кортизол.

2. Мускулни болки

Още: Лекар: Ето кои са най-ранните симптоми на диабет

Дори да не сте извършвали дейност, която може да натовари тялото ви, постоянно усещате болка или болезненост в мускулите. Причината за това е увеличаването на адреналина, причинено от стреса. Тези съкращения могат да бъдат несъзнателни и в резултат на това да предизвикат болка.

3. Липса на енергия

Чувствате се уморени през цялото време, а при кръвните Ви изследвания всичко е нормално. Просто се чувствате стресирани. Необходима е много енергия, за да приемете себе си и да правите нещата, които обичате да правите.

4. Депресия и тревожност

Още: Хищна диета: Какво ще се случи с тялото и фигурата, ако ядете само месо

От време на време ви обзема необяснимо чувство на скука. Чувствате, че в живота ви няма нищо, което да ви вълнува, и си мислите, че никога няма да можете да правите нещата, които обичате. Всички тези мисли могат да предизвикат депресия и тревожност.

5. Консумация на нездравословни храни/напитки

Напоследък сте забелязали, че ядете много, често и само нездравословна храна. Алкохолът е най-добрият ви приятел и сте започнали да консумирате и други вещества. Всичко това служи, за да се почувствате добре за кратко време, предизвиквайки изтръпване, но негативните ефекти в дългосрочен план могат да ви изплашат. Отнема много време, енергия и желание да се занимавате със здравословни дейности, които ще ви бъдат от полза в дългосрочен план.

6. Никога не се вслушвате в интуицията си

Още: Кои зеленчуци свалят най-много холестерола?

Понякога именно онзи вътрешен глас ви подсказва, че правите нещо погрешно или правилно. Това чувство в стомаха се опитва да ви насочи към правилното решение, но вие избирате да го игнорирате, просто защото предпочитате да пренебрегвате желанията си.

7. Проблеми на работното място и в отношенията ви с хората

Може би обвинявате другите за всичко, което се случва. Или пък зависите от тях, докато не почувствате одобрение и потвърждение. При този сценарий човек може да смени работата, връзките или дори града, мислейки, че за проблемите са виновни другите хора, докато всъщност истинският проблем е вътре в него.

8. Чувствате се празни

Ако лъжете себе си и си мислите, че можете да се справите с игнорирането на вътрешните си желания, определено ще се чувствате празни. Прекарвате много време в мислене за това какво мислят другите за вас и забравяте кои искате да бъдете вие в живота.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес