Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 насекоми, които ядат цветя: Ето как да се отървете от тях

24 юни 2024, 05:30 часа

Насекомите, които се хранят с цветя, са досадни вредители и са неизменен източник на безпокойство в домашната градина. Това важи с особена сила за тези, които отглеждат декоративни растения или се грижат за площи с рязан цвят.

Реклама

Макар че не е изненада да откриете, че нещо е причинило щети на лехите и храстите, градинарите често се оказват отчаяни да разберат по-добре какво точно може да изяжда цветята им. По-долу ще отговорим на някои от най-често срещаните въпроси, свързани с това разочарование: Ядат ли насекомите цветя? Какви насекоми се хранят с цветя? Как да спася красивите си цветя?

Още: Хортензията не цъфти: Ето какво да направите, за да възвърнете цветовете

Какво насекомо яде цветята ми?

Известно е, че местните диви животни се хранят с градинските растения и ги повреждат, но насекомите, които се хранят с цветя, са особено проблематични. Въпреки че някои видове могат лесно да бъдат идентифицирани, за други може да е необходимо проучване или да е трудно да бъдат разпознати по друг начин. Научаването на повече за най-често срещаните причинители може да помогне на градинарите да диагностицират и третират по-добре растенията, преди щетите да станат твърде сериозни.

Щипалки

Сред често срещаните буболечки, които се хранят с цветя, щипалките често карат градинарите да се питат как да защитят деликатните цветове на своите растения. През деня те остават скрити, като често намират убежище на влажни места или дълбоко в гънките на цветните листенца. През нощта вредителите започват да се хранят с органични вещества. За кратко време могат да нанесат големи щети на декоративните растения и ценните култури за рязан цвят като гергини, рози и цинии.

Мокрици

Намиращи се в разлагащата се растителна материя, мокриците са изоподи. Тези обитаващи почвата ракообразни често могат да бъдат открити в големи количества в компоста и смеските за саксии. Въпреки че може да се разтревожите, когато откриете тези уникални същества в саксии и градински лехи, те обикновено не представляват заплаха за цветята. Все пак е добре да останете бдителни за почвопокривните растения и други нискорастящи растения, тъй като повредите могат да са признак за случайно хранене.

Трипс

Трипсът е още един неприятен вредител в градината. В допълнение към буболечките, които изяждат цветовете, трипсите могат да се хранят с листата, което води до повяхване и потенциална загуба на растенията. Тъй като трипсите се хранят със соковете на цветовете, заразяването може да увреди пъпките или да доведе до тяхното обезобразяване. Много популярни градински растения, като гладиола и розите, са особено податливи на увреждане от трипс.

Житоядец

Въпреки че някои видове насекоми са по-склонни да се срещат около кореновата система на растенията, други предпочитат цветя с големи, подобни на маргаритки цветове. Най-забележителният симптом за повреда от насекоми е наличието на кръгли или полумесецовидни дупки по венчелистчетата. Подобно на щипалките, повредите от житояец могат да бъдат трудни за идентифициране, тъй като вредителите най-вероятно се хранят само след залез слънце.

Листоносец

В съответствие с името си, листоносецът се наблюдават най-често, когато прелитат от едно растение на друго. Тези насекоми се хранят със соковете на отделните растения, като често се крият под листата им и сред цветните листенца. Повредените по този начин цветове вероятно ще имат следи от петна и дори могат да бъдат деформирани, когато в градината има голям брой вредители.

Бръмбари

Известно е, че различни видове бръмбари причиняват сериозни проблеми на цветарите. Краставичните бръмбари, японските бръмбари и някои други видове представляват особен интерес, тъй като са в състояние бързо да нанесат сериозни щети както на листата, така и на цветята. Ако не се вземат мерки, увреждането на растенията може да продължи през целия вегетационен период, което в крайна сметка води до разпространение на болести и влошаване на състоянието.

Гъсеници

Терминът "режещ червей" се използва за обозначаване на няколко вида гъсеници или ларви, всички от които се хранят с градински растения. Тези вредители са най-проблематични в началото на вегетационния период, от пролетта до средата на лятото. Забележимите признаци на повредите, причинени от режещите червеи, включват големи "нарязани" или полумесецови части, откъснати от листата, както и наличието на тъмни изпражнения по листата на растенията или в близост до тях.

Обикновената златка

Технически считани за бръмбари, любителите на розата могат да бъдат разочаровани, когато открият, че този вид поглъща любимите им градински сортове. Те могат да се хранят и с други растения. Сред най-честите им цели са далията, здравецът и божурът. Тъй като бръмбарът има много малко естествени хищници, при големи инвазии растенията могат да бъдат напълно обезлистени, а всички цветове - унищожени.

Как да се справим с насекомите, които изяждат цветята ни?

Начинът за отстраняване на вредителите и насекомите по градинските цветя зависи от вида им. В повечето случаи биологичните земеделски производители могат да възстановят контрола върху растенията си чрез търпеливо използване на техники за ръчно почистване. Ръчното събиране е особено ефективен вариант за по-големите насекоми и тези, които се хранят през деня.

Още: Щипалки в градината: Ето как да се справите с тях без пестициди

При други видове вредители може да се наложи използването на капани или органични спрейове, като например инсектицидни сапуни. Градинарите винаги трябва да се опитват да намерят алтернативи на химикалите, тъй като много съединения са вредни за полезните насекоми. Препоръчваме ви да се свържете с експерт за подробна информация относно безопасната употреба на всякакви химикали и по-безопасни алтернативи.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес