Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 хипоалергенни котки, които са най-подходящи за гледане

16 октомври 2024, 07:15 часа

В дома котките са най-честата причина за алергии, на второ място след праховите акари.

Виновна за това не е козината на домашните любимци, а специален протеин Fel d1, който се съдържа в слюнката и секрецията на мастните жлези на домашните любимци. Когато котката се облизва, той се разпространява по козината ѝ, а също така се разпространява във въздуха и се утаява върху тъкани, включително тапицерии на мебели, завеси, килими и дрехи.

При вдишване на микрочастици от алергенния протеин организмът на някои хора произвежда имуноглобулин Е (IgE). Това кара мастоцитите да отделят хистамин и други химикали и причинява кихане, хрема, сърбеж и сълзене на очите, а понякога и проблеми с дишането (астма).

Още: Кучета или котки - кои имат по-дълга бременност

Има ли напълно хипоалергенни котки

Всички домашни котки произвеждат протеин Fel d1, така че няма напълно хипоалергенни породи. В същото време количеството на веществото може да варира значително при различните индивиди.

Например младите котки произвеждат повече протеин, отколкото старите котки, а мъжките превъзхождат женските по този въпрос. Но в същото време, ако кастрирате животното, нивото на Fel d1 ще намалее.

Дължината и цветът на козината обаче не влияят на количеството на алергена, така че пухкаво животно с гъст подкосъм може да не предизвика повече проблеми от „велурен“ сфинкс.

Още: Кои болести по котките са опасни за човека?

В същото време ветеринарните лекари казват, че някои породи причиняват малко по-малко проблеми на хората, склонни към алергии.

Кои породи са най-хипоалергенни

Няма гаранция, че някоя от породите, които сте избрали, няма да предизвика алергии. Затова преди да вземете домашния си любимец у дома, опитайте се да прекарате известно време с него и да видите как реагира организмът ви.

1. Сибирска

При един експеримент е установено, че някои сибирски котки, поради генетични особености, отделят около един и половина пъти по-малко протеин Fel d1 от другите котки. Разбира се, когато избирате коте, няма да знаете със сигурност дали то има подходящи гени, но шансът да се сдобиете с хипоалергенен домашен любимец се увеличава.

Що се отнася до другите характеристики на сибирските котки, тези домашни любимци са доста едри, с мускулесто тяло и дълга козина. Развъдчиците често споменават благородния им характер. Котките са силно привързани към своите стопани, но в същото време не се превиват под краката и не се отегчават от обществото си.

Освен това те се разбират добре с други животни и деца, но не понасят принуда: ако домашният любимец не иска да се социализира, по-добре е да не го насилвате.

Още: "Не разхождайте котката си": Кралското дружество за защита на животните недоволства

2. Балайска

Балийските котки приличат на сиамските котки, но имат по-дълъг косъм. Освен това имат сини очи и точково оцветяване: светло тяло и тъмна муцуна, уши, лапи и опашка.

За разлика от много дългокосмести котки, балийските котки не линеят много. Козината им е еднопластова, гладка и копринена на допир.

Животните от тази порода са много общителни и изискват вниманието на стопаните си, подвижни са на всяка възраст и се разбират добре с други домашни любимци и хора.

3. Ориенталска късокосместа

Ориенталските, или ориенталските, котки имат дълги лица, големи уши и бадемовидни очи. Те са грациозни и атлетични животни. Козината им е гладка и доста къса, а нюансът ѝ може да бъде всякакъв - съществуват повече от 300 вида цветове.

Тези котки са много интелигентни, енергични и любопитни. Те са обучаеми, приспособяват се към вашия график и обичат вниманието.

Още: Защо котките обичат да носят играчки в устата си: 5 необичайни причини

4. Девън рекс

Тази порода котки има триъгълна глава и големи пеперудени уши, а козината ѝ е къса, къдрава и тънка. Заради необичайния си външен вид девон рексите понякога са наричани елфи.

Тези котки са много любопитни, игриви и устойчиви на стрес, те прекарват много време със своя стопанин. В същото време козината им практически не изисква поддръжка и не остава по мебелите и дрехите.

5. Корниш рекс

Това са грациозни котки с дълги крака и извит гръб, големи уши и къса, къдрава козина.

Корниш Рекс са много любопитни, игриви и любвеобилни. Те буквално не напускат стопаните си, участват във всички домакински задължения и прекарват много време в прегръдките им.

Още: Татарстан изпраща бойни котки в окопите на руските войници (ВИДЕО)

6. Сфинкс

Тези безкосмести котки са невероятно приятни на допир: благодарение на малкия пух кожата им наподобява топъл велур.

Въпреки липсата на козина, сфинксовете се нуждаят от известно обгрижване. Необходимо е да избършете гънките по раменете, муцуната и главата, за да отмиете излишния себум, както и да почистите ушите.

Сфинксовете са интелигентни, добре обучени и се разбират добре с други домашни любимци и деца.

7. Руски син

Котките от тази порода имат равномерен сив цвят със сребрист оттенък и гъст подкосъм, който е със същата дължина като косъмчетата на щипките. Гъстият и къс косъм на такива домашни любимци не изисква специални грижи и няма да се разпилее из целия апартамент.

По характер руските сини котки са ненатрапчиви и спокойни. Те понасят добре самотата и са идеални за тези, които няма да прекарват много време с домашния любимец.

8. Бенгалски котки

Това са големи и красиви котки с леопардова окраска и къса и копринена козина. Такива домашни любимци на практика не линеят.

Бенгалските котки са много активни и изискват много внимание, разбират се добре с деца и не се страхуват от вода. Такъв домашен любимец може спокойно да седи на ръба на ваната и да си кисне краката или дори да вземе душ заедно с вас.

Какво да правите, ако се появят алергии

Определено не си струва да миете котката в опит да се отървете от алергена. Нивото на отделяния протеин ще се възстанови след два дни, а честите водни процедури могат да навредят на домашния любимец.

Ако алергията не е тежка, можете да опитате да купите на домашния си любимец храна с антитела, които помагат да се блокира производството на Fel d1. Едно проучване установява, че такава храна може да намали нивата на котешкия алерген с 33 до 71% в зависимост от индивида, а друго установява, че тя е безопасна за домашните любимци. Последният експеримент е продължил 26 седмици и през това време котките не са имали здравословни проблеми.

Източник: media-polesye

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес