Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 забравени правила за хигиена, без които няма да сте здрави

06 юни 2024, 12:11 часа
Реклама

Има огромен брой правила за лична хигиена. Повечето хора обаче правят само основните неща: мият зъбите си, режат ноктите си, мият косата си редовно и вземат душ. Но правят и куп други грешки, които развалят кожата и влошават имунната система.

1. Не използвайте душ гел твърде често

Много хора прекаляват, когато става дума за грижа за себе си. Те влизат под душа няколко пъти и използват гела при всяко измиване. Но злоупотребата с такова вещество е опасна за кожата на тялото, тъй като отмива защитния слой от нея. В същото време не трябва да се отказвате напълно от душ гела. Просто се препоръчва да използвате продукта малко по-рядко.

При лоша хигиена на работното място - ето какво да направим

2. По-добре е да миете ръцете си със сапун

Има едно важно хигиенно правило - след като се приберете от улицата и посетите обществени места, трябва да измиете ръцете си. Най-добре е да направите това с обикновен сапун.

Въпреки това, много хора са толкова свикнали да носят дезинфектант за ръце и все още го пръскат върху кожата си, за да избегнат загубата на време за миене на ръцете в мивката. Ако правите това всеки ден, има риск да повредите защитния слой.

3. Козметиката може да се държи във всяка стая, с изключение на банята

Много жени правят сериозна грешка, когато оставят домашните си продукти за грижа за кожата в банята. По-добре е да не държите козметика там, тъй като влажността в помещението е доста висока. Бактериите ще се размножават активно както в буркани с вещества, така и върху четки, които поднасяте към лицето си.

4. Кърпите трябва да се перат на всеки няколко дни

Кърпите в банята трябва да се сменят редовно. Много хора съхраняват такива предмети една или две седмици, а понякога и повече. Това води до акне по гърба и други здравословни проблеми.

7 хигиенни правила, които ще съсипят имиджа ви, ако не се спазват

5. Трябва да почистите пъпа си

Много хора напълно са забравили, че важна част от грижата за тялото е почистването на пъпа. В тази част на корема се натрупва огромно количество мръсотия. Бактериите също активно се размножават там. За да предотвратите това, е необходимо да го почиствате поне веднъж на всеки седем дни.

6. Грижете се за петите си

По време на домашните грижи трябва да обърнете внимание на такава важна част от тялото като петите. Те трябва да се търкат поне веднъж на няколко дни. Всеки ден ходите по улицата с обувки.

Заради това защитните функции на кожата са значително влошени и дори може да се образува неприятен аромат. Почистването ще помогне за възстановяване на тези свойства.

7. Грижете се за ноктите си

Важно хигиенно правило за жените е редовният маникюр. Там не само ще придадат нова форма на ноктите ви, но и ще се погрижат за кожата на ръцете ви.

Също така е важно да почиствате мръсотията и да поддържате кожичките. В противен случай вредни вещества могат да попаднат в устата ви по време на хранене.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес