Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 тайни, за да запазите тена си възможно най-дълго

25 август 2024, 20:26 часа

Връщаш се от ваканция сияеща като богиня. Колегите ахват от възхищение, а приятелите искат да разберат тайната на вашата магическа трансформация. Но минава седмица, след това още една и вашият луксозен тен започва да се топи по-бързо от сладолед на слънце.

Не изпадайте в паника. Ето как да запазите тена си по-дълго.

1. Овлажнявайте, овлажнявайте и още повече

Първото правило е никога да не забравяте да хидратирате.  зберете продукти с алое вера, глицерин или хиалуронова киселина . А за допълнителна грижа обърнете внимание на маслата: кокосово, арганово или масло от ший ще станат вашите най-добри приятели. Нанесете ги веднага след душ върху влажна кожа, за да запечатате влагата.

Лайфхак за мързеливи: дръжте бутилка масло на рафта в банята или направо в душ кабината.

10 съвета за перфектен тен

2. Ексфолирайте, но нежно

Лекото ексфолиране помага да се отървете от мъртвите кожни клетки. Ключовата дума тук е „лесно“. Затова забравете за твърдите скрабове, изберете меки ексфолианти и ексфолирайте не повече от веднъж седмично.

Опитайте да смесите мед със захар или утайка от кафе със зехтин - тези домашно приготвени ексфолианти  често не са по-лоши от купените в магазина.

3. Хладният душ е вашият нов най-добър приятел

Топлата вода е враг номер едно на тена. Изсушава кожата и ускорява процеса на обновяване на клетките.

В същото време хладният душ не само ще запази тена ви, но и ще ви ободри сутрин по-добре от всяко кафе.

4. Яжте дъгата

Става дума за храни, богати на каротеноиди – пигменти, които придават на кожата златист оттенък отвътре. Моркови, тиква, манго, кайсии, спанак – всички плодове и зеленчуци ще станат ваши съюзници в битката за дълготраен тен.

Опитайте да започнете сутринта си със смути от моркови, манго и спанак. Или обядвайте с портокалово настроение със супа от тиква и салата от райска ябълка.

Кога е най-подходящото време за хващане на тен и как да не изгорим?

5. Чаена церемония за вашата кожа

Танините в чая наистина помагат за фиксиране на тена ви и придават на кожата ви красив тон.

Подарете си спа ден у дома: пригответе силна напитка, охладете я и я използвайте като тоник за лицето и тялото. Можете дори да се изкъпете с чай - това е не само полезно за кожата ви, но и невероятно релаксиращо.

А за бърз ефект съхранявайте в хладилника памучни тампони, напоени с чай. Избършете лицето си с тях сутрин – свежестта и блясъкът са гарантирани.

6. Автобронзантът е вашият таен агент

Когато всички природни методи са изчерпани, на помощ идва съвременната козметика. Новото поколение автобронзанти не са оранжевите петна, от които се страхувахме през 2000-те години. Сега това са високотехнологични продукти, които дават нежен и естествен ефект.

Използвайте автобронзант 1-2 пъти седмично, за да поддържате цвета. Нанасяйте го вечер преди лягане, за да се събудите сутрин с равномерен, сияен тен.

Лайфхак: смесете капка течен бронзант с дневния си крем за лице. Ще получите лек блясък и равномерен тон без ефект маска.

7. Бяло-бяло

И накрая, не забравяйте, че бялото облекло е най-добрият начин да подчертаете своя тен. Добавете големи златни бижута и сте готови да завладеете света с блестящия си вид.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес