Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 съвета за по-здрави и красиви нокти

11 август 2024, 18:00 часа

Поддържането на здрави нокти е нещо повече от външен вид - то е отражение на цялостното ви здраве и благополучие. За да поддържате най-добрия вид на ноктите си, вземете предвид тези седем основни съвета:

Поддържайте балансирана диета: Ноктите ви са изградени от кератин, вид протеин, така че консумацията на достатъчно количество протеини е от решаващо значение. Включете в диетата си храни, богати на протеини, като нетлъсто месо, яйца, ядки и бобови растения. Освен това витамините и минералите играят важна роля за здравето на ноктите. Витамин В7 (биотин), съдържащ се в яйцата и ядките, подпомага здравината на ноктите, а желязото, цинкът и витамините А и С са от съществено значение за растежа и възстановяването на ноктите.

9 съвета за бърз растеж на ноктите

Останете хидратирани: Подобно на кожата, ноктите ви могат да станат сухи и чупливи, ако не пиете достатъчно вода. Стремете се да пиете поне 8 чаши вода на ден, за да поддържате тялото и ноктите си хидратирани. Правилната хидратация спомага за поддържане на гъвкавостта на ноктите и ги предпазва от склонност към чупене и разцепване.

Практикувайте добра хигиена на ноктите: Поддържането на ноктите чисти и подрязани може да предотврати инфекции и да насърчи здравословния им растеж. Използвайте четка за нокти, за да почиствате нежно под ноктите си, и ги подрязвайте редовно, за да предотвратите нацепването им. Избягвайте да изрязвате или избутвате кожичките твърде агресивно, тъй като това може да доведе до инфекции.

Избягвайте прекомерната употреба на лак за нокти и препарат за премахване на нокти: Въпреки че е изкушаващо да поддържате свеж слой лак върху ноктите си, постоянната употреба може да ги отслаби. Препаратът за лак за нокти, особено съдържащият ацетон, може да изсуши ноктите и кожичките. Давайте почивка на ноктите си между отделните нанасяния и избирайте лакочистители без ацетон. Позволете на ноктите си да дишат, като правите периодични почивки от лака.

Знаете ли, че не се режат нокти вечер - ето защо!

Използвайте овлажнител: Точно както нанасяте лосион върху кожата си, ноктите и кожичките ви също се нуждаят от хидратация. Използвайте редовно крем за ръце или масло за кожички, за да поддържате ноктите и кожата около тях хидратирани. Това помага за предотвратяване на изсушаването и напукването, като поддържа ноктите ви здрави и устойчиви.

Защитете ноктите си: Излагането на агресивни химикали и честото миене на ръцете може да увреди ноктите ви. Носете ръкавици, когато почиствате или миете съдове, за да предпазите ноктите си от детергентите и горещата вода. Освен това избягвайте да използвате ноктите си като инструменти за отваряне на опаковки или за надраскване на повърхности, тъй като това може да доведе до тяхното счупване или увреждане.

Недейте да гризете ноктите си: Гризането на ноктите е не само лош навик, но може да доведе до инфекции и да увреди нокътното легло. Ако ви е трудно да спрете, помислете дали да не използвате лак за нокти с горчив вкус или да подстригвате ноктите си късо. Поддържането на здравословни навици и намирането на техники за облекчаване на стреса също могат да помогнат за ограничаване на желанието за гризане.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес