Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 от най-важните изобретения в историята

28 август 2022, 19:15 часа

1. Печатната преса

Преди възхода на Интернет нито едно нововъведение не е направило повече за разпространението и демократизирането на знанието от печатната преса на Йоханес Гутенберг. Разработена около 1440 г. в Майнц, Германия, машината на Гутенберг подобрява вече съществуващите преси чрез използването на матрица, която позволява бързото производство на парчета от оловна сплав. Този метод на поточна линия за копиране на книги позволява на една печатна машина да създава до 3600 страници на ден.

До 1500 г. над 1000 преси на Гутенберг работят в Европа, а до 1600 г. те са създали над 200 милиона нови книги. Печатната преса не само направи книгите достъпни за по-ниските класи, но помогна да разпали епохата на Просвещението и улесни разпространението на нови и често противоречиви идеи. През 1518 г. последователите на германския монах Мартин Лутер използват печатната преса, за да копират и разпространят неговия основополагащ труд „ Деветдесет и петте тезиса“, който дава тласък на протестантската Реформация и стимулира конфликти като Тридесетгодишната война (1618-48). Печатната преса се оказва толкова влиятелна в предизвикването на революции, религиозни катаклизми и научна мисъл, че Марк Твен по-късно ще напише: „Това, което светът е днес, добро и лошо, дължи на Гутенберг.“

2. Компасът

Магнитните компаси може да са станали донякъде остарели от сателитите и системите за глобално позициониране, но тяхното въздействие върху ранната навигация и изследване е неоценимо. Първоначално изобретени в Китай през 14-ти век компасите са заменили широко астрономическите средства като основен навигационен инструмент за моряците. Компасът предостави на изследователите надежден метод за прекосяване на световните океани, пробив, който запали Епохата на откритията и спечели на Европа богатството и силата, които по-късно подхраниха Индустриалната революция. Най-важното е, че компасът позволяваше взаимодействие - както мирно, така и друго - между изолирани преди това световни култури.

Изобретатели, убити от своите изобретения

3. Хартиена валута

През голяма част от човешката история парите са били под формата на благородни метали, монети и дори суровини като добитък или зеленчуци. Създаването на хартиените пари постави началото на смела нова ера - свят, в който с валута могат да се купуват стоки и услуги, въпреки че нямат присъща стойност. Хартиената валута е широко използвана в Китай през девети век, но се появява в Европа едва в края на 1600 г. Подбудени от честия недостиг на монети, банките издадоха хартиени банкноти като обещание срещу бъдещи плащания на благородни метали. До края на 19-ти век много нации са започнали да издават подкрепени от правителството законни платежни средства, които вече не могат да бъдат конвертирани в злато или сребро. Преминаването към хартиени пари не само спаси затруднените правителства по време на криза – както направи за Съединените щати по време на Гражданската война – но също така постави началото на нова ера на международно парично регулиране, което промени лицето на глобалната икономика. Може би още по-важното е, че хартиената валута е била жизненоважната първа стъпка в една нова парична система, която доведе до раждането на кредитните карти и електронното банкиране.

4. Стомана

Докато ранните човешки общества са използвали широко камък, бронз и желязо, стоманата е тази, която подхранва индустриалната революция и построява съвременни градове. Доказателства за стоманени инструменти датират отпреди 4000 години, но сплавта не е била масово произвеждана до изобретяването на Bessemer Process, техника за създаване на стомана с помощта на разтопен чугун, през 1850-те години. След това стоманата избухна в една от най-големите индустрии на планетата и беше използвана за създаването на всичко - от мостове и железопътни линии до небостъргачи и двигатели. Тя се оказа особено влиятелна в Северна Америка, където масивните находища на желязна руда помогнаха на Съединените щати да станат една от най-големите икономики в света.

12 изобретения, за които да благодарим на жените

5. Електрическата светлина

Въпреки че е лесно да се приемат за даденост, всичко, което е необходимо, е кратко прекъсване на захранването, за да ни напомни за важността на изкуствените светлини. Създадени за първи път в началото на 19 век от Хъмфри Дейви и неговата въглеродна дъгова лампа, електрическите светлини се развиват през 1800 г. благодарение на усилията на изобретатели като Уорън де ла Рю, Джоузеф Уилсън Суон и Томас Алва Едисон. Именно Едисон и Суон патентоваха първите дълготрайни електрически крушки през 1879 и 1880 г., освобождавайки обществото от почти пълната зависимост от дневната светлина. Електрическите светлини започнаха да се използват във всичко - от домашно осветление и улични лампи до фенерчета и автомобилни фарове. Сложните мрежи от проводници, издигнати за захранване на ранните електрически крушки, също помогнаха да се стигне до първото домашно електрическо окабеляване, проправяйки пътя за безброй други домашни уреди.

6. Опитомяване на коня

От опитомяването им преди около 5500 години конете са неразривно свързани с човешкото развитие. Те позволиха на хората да пътуват на големи разстояния и дадоха възможност на различни култури да търгуват и обменят идеи и технологии. Силата и ловкостта на конете означават, че те също могат да носят товари, да орат земеделска земя и дори да секат гори. Може би най-влиятелният от всички, конете промениха природата на войната. Нищо не бе по-страшно от конска колесница или конен воин, а обществата, които усвоиха използването на кавалерия, обикновено надделяваха в битка.

7. Транзистори

Престъпно недооценена иновация, транзисторът е съществен компонент в почти всяка съвременна електронна джаджа. Първоначално разработени в края на 1947 г., тези малки полупроводникови устройства позволяват прецизен контрол на количеството и потока на тока през платките. Първоначално използвани в радиостанции, транзисторите оттогава са се превърнали в елементарна част от веригата в безброй електронни устройства, включително телевизори, мобилни телефони и компютри. Количеството транзистори в интегралните схеми се удвоява почти на всеки две години - феномен, известен като Закона на Мур - така че тяхното забележително въздействие върху технологията ще продължи да расте.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес