Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 остарели навика за пране, които съсипват пералнята и дрехите

17 септември 2024, 18:38 часа

За много хора прането е досадно занимание. Но благодарение на перилните препарати, пералните машини и сушилните, прането на дрехите вече не е това, което беше. Въпреки това много домакини все още се придържат към 7 остарели навика, които са пагубни не само за дрехите, но и за пералнята. Ето кои са тези навици.

Пране в определен ден от седмицата 

Пране в понеделник, гладене във вторник, чистене в петък - това е мантра, която всяка млада жена научава още в детството си. Забравете за този график и се отървете от старомодната идея, че цялото пране може да бъде изпрано за един ден, защото може да бъде непосилно.

Инвестирайте в няколко коша за мръсно пране и научете членовете на семейството ви да разделят мръсното пране по цвят и тип тъкан. Сложете дрехите в пералнята преди работа и ги прехвърлете в сушилнята по-късно през деня. Добавете още едно пране преди лягане и го изсушете на следващата сутрин. Сгънете и приберете дрехите, за да избегнете натрупването им.

Защо се появява мухъл в пералнята?

Пране на високи градуси за по-чисти дрехи

Някога дрехите са били варени в голям съд с гореща вода на огън, за да бъдат чисти. Тези дрехи са били направени или от плътен памук, или от лен, които могат да издържат на високи температури. Съвременните синтетични материи и фино изтъканата естествена коприна и памук не издържат на многократно пране в гореща вода. Благодарение на подобренията в ефективността на перилните препарати за тежки тъкани, студената или топлата вода може да премахне повечето петна и замърсявания - не е задължително водата да е вряла.

Използване на по-голямо количество перилен препарат

Добавянето на повече перилен препарат към всяко пране може да изглежда като решение за поддържане на дрехите ви чисти, но всъщност може да влоши ситуацията. Предозирането с перилен препарат оставя остатъци върху тъканите, които улавят мръсотия и неприятни миризми и правят дрехите твърди и драскащи на допир. Един от най-лошите навици за пране е да заредите пералнята с течен препарат за пране и да го излеете върху мръсните си дрехи или да хвърлите шепа препарати за пране. Високоефективните перални машини с предно и горно зареждане изискват само две чаени лъжички течен перилен препарат за пълно зареждане на прането.

Изпозване на перилни препарати със силен аромат

Въпреки че може да харесвате аромата на препарат за пране, който остава върху дрехите ви след пране, това не означава, че тъканта е чиста. Чистото пране няма миризми на мазнина, пот или храна. Силно ароматизираните перилни препарати често маскират тези миризми, но те се връщат, когато топлината на нашето тяло ги отделя от тъканта. Опитайте да изперете прането си с перилен препарат без аромат, за да видите дали ще стане по-чисто.

Никога не променяте настройките на пералнята си

Ще спестите пари и ще получите по-добри резултати от прането, ако отделите време за избор на програма според количеството на пране и температурата на водата. Всеки път, когато зареждате пране в пералнята или сушилнята, вземете предвид количеството на прането, нивото на замърсяване и вида тъкан, която перете.

Не четете етикетите за грижа за дрехите

Случвало ли ви се е дреха да се свие или да боядиса цялото ви пране? Може би тези проблеми биха могли да бъдат избегнати, ако отделите време да прочетете етикетите за грижа за дрехите. Етикетите показват съдържанието на фибри и предоставят инструкции за почистване. Въпреки че повечето производители препоръчват най-консервативния метод на пране, за да поддържате дрехите да изглеждат като нови, с известен опит в прането можете да решите дали да перете в пералня, на ръка или на химическо чистене.

Вярвате, че пералнята се промива и почиства сама след всяко зареждане

Дори при пълно пране и изплакване, всяка перална машина улавя мръсотия, косми, мъх и други замърсители, които остават по барабана. Почистването на вашата пералня поне веднъж месечно ще ви осигури по-чисто пране и ще предотврати запушени водопроводи, които изискват значителни разходи за ремонт.

Мухълът в пералнята ще изчезне, ако изсипете това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес