Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неочаквани начина да изгорите повече калории

28 септември 2024, 07:30 часа

Не е необходимо да ходите във фитнеса, за да изгаряте калории. Струва си да запомните, че всички видове ежедневни дейности могат да осигурят изненадващо прилично количество изгорени калории.
 
Например, знаехте ли, че изгаряте калории, докато спите? Може да изгорите до 400 в зависимост от това колко се мятате и въртите в леглото. Ето нашата селекция от неочаквани дейности за изгаряне на калории, въпреки че имайте предвид, че точният брой калории, които ще изгорите, изпълнявайки тези упражнения, ще зависи от вашия ръст, тегло и ентусиазъм за изпълнение на задачата.

1. Градинарство

Това е бонус за тези, които обичат зеленината. Установено е, че тричасова градинарска сесия се равнява на един час тренировка във фитнес залата. Според изследователите градинарите, които прекарват пет часа седмично в правене на всичко в градината - косене на тревата, плевене, рязане на жив плет и засаждане на петунии - могат да изгорят до 19 000 калории годишно. Така можете да изгорите между 150 и 400 калории на час, както и да подишате малко свеж въздух. Отидете и си сложете градинарските ръкавици. 

Още: Диетолози: Есента е най-доброто време за отслабване

2. Разходка на кучета

Редовната разходка сред природата с най-добрия приятел на човека е печеливша за изгарянето на калории. Разбира се, всичко зависи от това колко далеч и колко бързо вървите, но ако вие и вашият приятел с подвита опашка обичате да се разхождате сред природата в продължение на около час, ще поддържате сърдечно-съдовата си система в добро състояние и ще изгорите около 200 калории. От друга страна, целият този чист въздух и общуване са просто полезни за душата.

3. Домашна работа

Почистването на къщата е още един фантастичен начин да поддържате гъвкавостта и нивото на физическата си форма. Помислете си колко много навеждане и разгъване трябва да направите, за да почистите пода, да изсмучете килимите, да полирате мебелите и да избършете праха от рамките на картините. Ако към това добавите и прането и гладенето, това е чудесна тренировка за горната и долната част на тялото, а колкото повече усилия полагате, толкова повече калории ще изгаряте.

Още: Четири причини, поради които не можете да отслабнете

4. Танци

Много хора са склонни да пренебрегват факта, че едно добро парти с много танци в нощен клуб или заведение може да изгори куп калории и е наистина полезно за аеробната ви форма. В зависимост от височината и теглото си можете да изгорите до 500 калории на час, ако танцувате на бърза музика. Ако обаче предпочитате бавните песни като тези на Лайънъл Ричи, вероятно няма да изгорите толкова много калории.

5. Автомивка

Можете сериозно да намалите приема на калории, като измиете колата си. Ако отделите време за правилна работа, измиването на колата отвътре и отвън ще ви отнеме поне два часа, а това може да добави около 500 калории, в зависимост от това колко енергично го правите. Като алтернатива можете да се предизвикате да удължите времето, прекарано върху любимите си колела, като покриете автомобила си с восък.

Още: Пет неща, които да правите сутрин за по-слаба фигура

6. Пазаруване

Всеки, който е пазарувал по Коледа или по време на разпродажбите, вероятно се е оплаквал с горчивина от болки в краката и стъпалата след цял ден обикаляне по магазините, и за това има основателна причина. В магазините можете да извървите хиляди крачки, ако сте там през целия ден. Следващият път, когато пазарувате, си сложете крачкомер или друго устройство за проследяване и вижте колко крачки сте изминали. И не забравяйте, че продължителното ходене с все по-голям брой чанти ще увеличи броя на калориите, които бихте могли да изгорите.

7. Гледане на телевизия

Може да ви се струва малко странно, но дори когато се отпускате и релаксирате, вие изгаряте калории. Един час, прекаран пред телевизора, в който гледате любимото си телевизионно предаване, може да добави около 60-70 калории. Разбира се, ако гледате спорт и особено напрегнат мач, скачането нагоре-надолу ще бъде още по-полезно за вас, макар че може би няма да е толкова полезно за нервите и сърцето ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес