Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неочаквани лайфхака да премахнете статичното електричество от дрехите

03 септември 2024, 12:24 часа

Статичното електричество върху дрехите е истински бич, особено през студения сезон. То не само причинява дискомфорт, но и може да развали външния вид, като води до залепване на нещата по тялото.

Има много начини да се отървете от този проблем, без да прибягвате до специални средства. Ето кои са те:

Овлажняване на въздуха

Още: Как най-бързо се маха дъвка от дреха

Сухият въздух е основният съюзник на статичното електричество. Увеличаването на влажността в помещението ще помогне значително да намали образуването му.

Използването на овлажнител или дори простото окачване на мокри кърпи из стаята може да направи голяма разлика. В допълнение, стайните растения също допринасят за естественото овлажняване на въздуха.

 

Естествените материи са приоритет

Още: Как да избегнем свиването на дрехите при пране

Изборът на дрехи от естествени материали е един от най-ефективните начини за борба със статичното електричество. Памукът, ленът, коприната и вълната са по-малко податливи на натрупване на заряд от синтетичните тъкани.

Ако трябва да носите синтетични дрехи, препоръчително е да носите неща от естествени материали отдолу.

 

Метални закачалки и кламери

Още: Как да възстановим оцветените дрехи при пране

Металът е отличен проводник на електричество. Съхраняването на дрехи на метални закачалки помага за разсейването на натрупания заряд.

Можете също така да прикрепите метална скоба към долния ръб на дрехите си, за да създадете път за излизане на статичното електричество.

 

Намокряне на дрехи

Лекото навлажняване на дрехите ви може бързо да премахне статичния заряд.

Можете да използвате обикновен спрей с вода или влажна кърпа и леко да избършете повърхността на тъканта с нея. Този метод е особено ефективен за връхни дрехи преди излизане навън.

 

Използване на балсам за коса

Изненадващо, балсамът за коса може да помогне в борбата със статичното електричество върху дрехите.

Малко количество от продукта, нанесено върху ръцете ви и леко разпределено върху повърхността на тъканта, ще създаде защитен слой, който предотвратява натрупването на заряд.

В природата има много вещества с антистатични свойства. Лимонов сок, оцет или дори листа от евкалипт, добавени към водата за измиване, ще помогнат за предотвратяване на статично електричество.

Можете също така да избършете дрехите си с резен лимон или лист от алое точно преди да ги облечете.

 

Правилно сушене на дрехите

Начинът, по който сушите дрехите си, също влияе върху натрупването на статично електричество. Сушенето на въздух е за предпочитане пред използването на сушилня.

Ако трябва да използвате машината, добавянето на мокра кърпа или топка за тенис към барабана ще помогне за намаляване на статичното електричество.

 

Обувки като заземяване

Изборът на правилните обувки може да помогне в борбата със статичното електричество.

Обувките с кожени или гумени подметки осигуряват по-добро заземяване, като позволяват на статичния заряд да тече в земята. Избягвайте обувки с пластмасови подметки, които изолират тялото от земята и позволяват натрупване на заряд.

 

Балсам за устни като спешно средство

Ако трябва бързо да се отървете от статичното електричество, можете да използвате обикновен балсам за устни.

Малко количество от продукта, нанесено върху дланта на ръката ви и леко прекарано по повърхността на облеклото, ще създаде тънък защитен слой, който предотвратява натрупването на заряд.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес