Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина, по които съкращавате живота на вашата съдомиялна машина

10 септември 2024, 16:08 часа

Може да изглежда, че съвременните съдомиялни машини издържат само няколко години, но това може да се дължи не толкова на качеството на уреда, колкото на начина, по който го използвате. Има няколко навика, които могат да съкратят живота на вашата съдомиялна машина.

Още: Три съвета за по-бързо размножаване на стайни растения

Промяната на начина, по който използвате уреда, може драстично да подобри продължителността на живота ѝ и дори да ѝ помогне да почиства по-добре съдовете ви. По-долу сме изброили най-често срещаните начини, по които може да съкращавате живота на съдомиялната си, и съвети за удължаване на живота на машината.

Не почиствате храната от съдовете

Въпреки че предварителното изплакване на съдовете не е необходимо за съвременната съдомиялна машина, все пак трябва да остъргвате твърдите или обемисти неща, преди да заредите съдовете в съдомиялната машина. Ако не отстраните големите остатъци от храна, клечките за зъби, салфетките и други, това бързо ще запуши филтъра на съдомиялната машина и вероятно ще я повреди още повече.

Използвате твърде много почистващ препарат

Ако ви се е случвало да влезете в кухнята, за да се шокирате от сапунените капки, изтичащи от съдомиялната машина, има просто обяснение. И не, вероятно това не е по вина на съдомиялната машина. Просто сте добавили твърде много препарат за съдове или неправилния вид миещ препарат в съдомиялната машина.

В известно отношение съдомиялната машина е прецизен уред, който разчита на определено количество и вид миещ препарат, за да изпълни цикъл на миене. Изборът на неправилен вид препарат или поставянето на твърде много препарат в съдомиялната машина нарушава цикъла на миене и прекомерно накисва уреда. В най-добрия случай ще се окажете с петна по съдовете си. В най-лошия случай ще се окажете със сапун в цялата кухня.

Не почиствате филтъра на канализацията

Съдомиялните машини разполагат с филтър за оттичане, който обикновено се състои от две отделни решетки и предотвратява навлизането на големи частици или замърсявания в канала.

Ако не отстранявате и не почиствате редовно тези филтри, това ще доведе до миризми и лошо почистени съдове. Ако се пренебрегва достатъчно дълго, това може дори да повреди съдомиялната машина.

Не я почиствате

Вашата съдомиялна машина може да почисти съдовете само дотолкова, доколкото е чиста тя самата, и ако вътрешността на съдомиялната машина е пълна с мухъл, плесен и други загадъчни замърсявания, трябва да ги отстраните, преди да ги разнесете по съдовете си.

Отворете уреда, извадете рафтовете и почистете мухъла и плесента с влажна кърпа. За упорити замърсявания може да се наложи да използвате почистващ препарат, например белина.

Не я оставяте отворена

Не, не казваме, че трябва да оставяте съдомиялната машина отворена през цялото време. Това, което предлагаме, е да оставяте съдомиялната машина отворена след провеждане на цикъл, за да може тя да се освободи от топлината и влагата. Това може да предотврати появата на мухъл и плесен, които могат да доведат до странни миризми и повреда на съдомиялната машина.

Не я използвате достатъчно

Даването на почивка на съдомиялната машина и миенето на ръка на мивката, пълна с чинии, може да има обратен ефект, от който си мислите. Ако не пускате редовно съдомиялната си с гореща вода, това може да доведе до повреди в резултат на излишните натрупвания и отломки, които се утаяват на дъното на съдомиялната.

Не отстранявате натрупванията

Когато се появят натрупвания, трябва да ги отстранявате. Най-добрият начин за отстраняване на натрупванията от съдомиялната машина е да се пусне цикъл с киселина, например бял оцет или лимонов сок. Това е толкова просто, колкото да поставите купа, пълна с киселината, на горната решетка и да пуснете един цикъл.

Съвети за удължаване на живота на вашата съдомиялна машина

Пускайте я често. Съдомиялната машина, която се използва често, вероятно ще издържи по-дълго от тази, която се пуска само от време на време, тъй като това помага да се предотврати образуването на натрупвания.

Почиствайте я редовно. Съдовете ви са толкова чисти, колкото е чиста вътрешността на съдомиялната машина. Отделете време за почистване на вътрешността на съдомиялната машина, за да й помогнете да работи по-добре и да издържи по-дълго.

Оставете я да се проветри. След горещ, парен цикъл на миене най-лошото нещо, което можете да направите, е да затворите съдомиялната машина. Отворете я, за да се проветри и изсуши, преди да я затворите.

Отстранявайте натрупванията, ако е необходимо. Натрупванията в съдомиялната машина са очаквани и естествени, но трябва да отделяте време, за да ги отстранявате при необходимост. За целта обикновено е достатъчно да използвате киселина като бял оцет или лимонов сок.

Използвайте правилния почистващ препарат. Не зареждайте съдомиялната машина с какъвто и да е препарат. Използвайте правилния препарат за съдове и точното му количество за постигане на най-добри резултати.

Още: 10 практични съвета за справяне с нашествието от хлебарки

Внимавайте какво слагате в съдомиялната машина. Въпреки че съвременните съдомиялни машини и препарати могат да почистят и най-мръсните съдове, не е разумно да зареждате съдомиялната машина със съдове, покрити с храна и други остатъци.

Почиствайте филтърните си екрани. Ако не почиствате филтриращите решетки на миялната машина, това ще доведе до лошо оттичане и циркулация на стари остатъци от храна по време на всеки цикъл.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес