Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина да освежите дъха си през лятото без дъвка или ментови бонбони

31 юли 2024, 13:44 часа

Свежият дъх е ключът към самочувствието. Но понякога в най-неподходящия момент от устата може да се появи неприятна миризма, която отблъсква събеседника.

За да освежите дъха си, вместо да разчитате на дъвки и мента, опитайте други лесни и естествени начини, които природата предоставя.

1. Сдъвчете стрък пресни билки

За да се отървете от лошия дъх, просто сдъвчете стрък пресни билки - копър, магданоз, босилек или мента. Тези растения съдържат биологично активни вещества - фитонциди, благодарение на които билките имат бактерицидни свойства, тоест убиват микроорганизмите или спират тяхното размножаване.

Съдържащите се в билките етерични масла успокояват, премахват възпаленията и лекуват малки рани в устната кухина. Също така, растителните масла ефективно унищожават бактериите и нормализират микрофлората в устата, което помага за премахване на халитозата.

Как за запазим свеж дъх през целия ден?

2. Използвайте подправки

За да се отървете от лошия дъх, канелата, която съдържа етерични масла и евгенол, е идеална. Последният компонент е отличен антисептик, който също има аналгетичен ефект. Евгенолът често се използва като ароматизатор на храни, поради което канелата може да се използва за маскиране на неприятна миризма за известно време.

3. Яжте джинджифил

Джинджифилът съдържа противовъзпалителни и антисептични вещества, поради което помага за потискане на възпалителните процеси в устната кухина и дезинфекцира.

4. Ядките ще помогнат

Кедровите ядки и кашуто съдържат танини и токофероли (витамин Е). Първите имат противовъзпалителни свойства, а вторите имат ранозаздравяващ ефект. Редовната им консумация ще помогне за намаляване на възпалението в устата и следователно ще намали лошия дъх.

Полезни храни и напитки, за да имате винаги свеж дъх!

5. Пресни плодове

Цитрусовите плодове съдържат етерични масла със силен аромат, които прикриват неприятната миризма, както и много витамин С. Укрепва стените на кръвоносните съдове на венците, а приемът му предотвратява появата на скорбут - заболяване, причинено от дефицит на витамин С, при които се нарушава синтеза на колаген и съединителната тъкан губи здравина. Ето защо, за да предотвратите дефицит, се препоръчва да включите в диетата си пресни плодове, богати на витамин С.

6. Пийте зелен чай

Зеленият чай съдържа дъбилни и антимикробни компоненти, които намаляват възпалението благодарение на антиоксидантите, които съдържа. Можете просто да изпиете напитката, тя оставя приятна свежест в устата ви, или да изплакнете устата си със запарката.

7. Не забравяйте за водата

Пиенето на вода помага за поддържане на влага в устата и подходящи нива на слюнка. В крайна сметка слюнката неутрализира отпадъчните продукти на патологичните микроорганизми и по този начин предотвратява появата на неприятна миризма. Водата също отмива частиците храна от устата, които се забиват в междузъбните пространства и могат да причинят халитоза.

В 90% от случаите причината за халитоза е възпалителен процес в устната кухина, а самата миризма е просто следствие от възпаление. Следователно, въпреки че горните методи ще помогнат временно да се справите с проблема, без да елиминирате първопричината, никога няма да можете да се отървете от лошия дъх.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес