Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 лесни начина за поддържане на енергията през целия ден

07 октомври 2024, 13:00 часа

Представете си следното: Събуждате се с чувство на свежест и преминавате през целия ден, без да ви сполетят негативни мисли. Ако това ви звучи като далечна фантазия, ние ви разбираме - понякога ни се струва, че не сме имали такава енергия от детството си. Но с няколко прости промени в начина на живот целодневната енергия наистина е възможна.

1. Започнете деня с утвърждение

Стресът за много хора идва от това, че се сравняваме с другите или мислим за това къде искаме да бъдем. Контролирайки тези мисли, можете да започнете да менажирате стреса си, което не позволява на тези мисли да ви изтощават през деня.

Още: 6-те най-енергични знака на зодиака, които ще превърнат живота ви в празник

За да направите това, започвайте сутринта си с утвърждение, например „Аз съм достатъчен, аз съм достатъчен, аз съм достатъчен“ или „Аз съм точно там, където трябва да бъда“. А ако през деня се появят отново негативни мисли? Просто направете пауза и си повторете мантрата.

2. Закусвайте разумно

Вместо да закусвате с много въглехидрати, започнете деня си с протеинова закуска за дълготрайна енергия. Заменете обичайните си храни за закуска с омлет със зеленчуци или овесени ядки с плодове и лъжица фъстъчено масло. Ако сутрините ви са твърде забързани, за да си правите нещо за хапване, пригответе нещо от предната вечер.

3. Пийте повече течности

Още: Добавете тези 3 съставки към водата и ще сте енергични и здрави

Хидратацията е от ключово значение за поддържане на енергийните нива през целия ден. Изследвания показват, че дори леката дехидратация може значително да понижи енергийните нива, както и да промени настроението, да влоши мозъчния фокус и да намали спортните постижения.

Точното количество вода, от което се нуждаете на ден, варира в зависимост от фактори като възраст, пол, ниво на активност и общо здравословно състояние, както и от местната температура и надморска височина. И все пак, типичното правило за осем чаши вода на ден е добра отправна точка. 

Ако имате нужда от кофеинова напитка, няма проблем. Според проучвания, идеята, че кофеиновите напитки дехидратират, е мит. Кофеинът може да повиши физическата издръжливост, бдителността и фокуса, както и да подобри времето за реакция.

4. Паркирайте по-далеч

Още: Време е да кажем сбогом на умората и отново да сме жизнени и енергични

Най-добрият начин номер едно за поддържане на стабилна енергия през целия ден: Стремете се да правите поне 12 000 крачки на ден. Ходенето е много медитативно и възстановяващо. Хормоните, които се активират, когато ходим, изгорените калории, свежият въздух... всичко това е много благоприятно за намаляване на стреса и възстановяване на енергията.

Мисълта за едночасова разходка може да изглежда обезсърчителна за всеки, който още не е започнал да се разхожда - или чийто график е запълнен от изгрев до залез слънце. И точно тук идва ред на паркирането на по-далечно разстояние от магазина за хранителни стоки, офиса и училището. Тези малки крачки се натрупват през деня и помагат на хората да постигнат дневната си цел.

Освен това, тези допълнителни няколко минути на слънце могат да ви помогнат да погълнете малко витамин D, който може да намали чувството на умора.

5. Изнесете работните си срещи навън, когато е възможно

Ако работите за себе си и нямате колеги, поканете приятел на разходка, за да я направите социална, или слушайте музика или стендъп комедия, докато се разхождате.

6. Изключете екраните вечерта

Можете ли да оставите смарт устройствата си настрани за последния час от деня, в който сте будни? Синята светлина от устройствата пречи на тялото ви да произвежда мелатонин - хормона на съня. Отдалечаването от синята светлина ще подобри качеството на съня ви и ще засили връзките ви с хората около вас.

7. Повишете оценката си за съня

Всички знаем, че е добре да спим поне по седем, осем часа на денонощие. Качеството на този сън, обаче, е по-важно от броя на часовете, прекарани в леглото. Изследвания показват силна връзка между по-качествения цикъл на съня и по-доброто психично здраве.

Използването на машина за бял шум, спането с маска за сън, за да не влиза светлина, носенето на тапи за уши и използването на пердета, блокиращи светлината, могат да ви помогнат да си починете възможно най-добре.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес