Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 лекарски съвета как да си възвърнете силата и жизнеността преди Нова година

02 януари 2024, 08:45 часа

Всяка година все повече се оплакваме от натрупана умора. Загубата на енергия се улеснява от преумора, потреблението на големи количества информация и бързия темп на съвременния живот като цяло. Лекар обяснява как да решите проблема.

С течение на времето постоянната слабост и умора могат да станат хронични и дори да провокират здравословни проблеми.

Ето кои са причините за това състояние и начините за решаване на проблема.

Още: 5 храни, които помагат при изтощение

Причина 1. Липса на сън

Достатъчното количество сън е индивидуално за всеки човек и зависи не само от физиологичните нужди, но и от начина на живот. При постоянно психическо и емоционално претоварване се изисква повече сън.

Решение. Създайте режим на работа и почивка, подобрете качеството на съня.

Причина 2. Дефицит на витамини и микроелементи

Още: Растенията, които задължително трябва да имате у дома, за да бъдете здрави и щастливи

Постоянно чувство на умора, трудности с концентрацията и вниманието - всичко това често е резултат от дефицит на различни витамини и минерали. Например магнезий, цинк, желязо, йод, витамини от група В, витамини С и D.

Друга често срещана причина е нарушеното усвояване на хранителните вещества.

Решение. Консултирайте се с лекар, направете тестове, коригирайте диетата си или вземете курс от лекарства.

Причина 3. Хронични заболявания

Още: 7 ефективни начина да почистите дома си от всякаква негативна енергия

Умората може да бъде един от симптомите на различни хронични инфекции, както и свързаните с тях възпалителни процеси и интоксикации.

Решение. Извършете диагностика, както е предписано от лекаря, и лекувайте основното заболяване.

Причина 4. Психологически проблеми

Хроничната умора често съпътства психоемоционалните проблеми. Ако човек е загубил интерес към живота, работата, обичайните интереси и хобита, тогава той най-вероятно ще бъде уморен веднага след събуждането.

Още: Работещите кранове, приятните аромати и чистотата в къщата привличат положителни енергийни потоци

Решение. Преразгледайте отношението си към живота - намерете ново хоби или творчество в работата си.

Причина 5. Неправилно осветление

Осветлението има огромно влияние върху нашето състояние. Недостатъчно осветеното пространство през деня може да причини сънливост и умора. А твърде ярката светлина вечер може да причини проблеми със заспиването.

Решение. През деня трябва да използвате „бяла“ светлина: ярка и равномерна. Вечерта е по-добре да намалите осветлението и да дадете предпочитание на „топлата“ светлина. Това ще ви помогне да се отпуснете и да подобрите моделите си на сън.

Още: 5 работещи начина за ободряване, след които ще забравите за кафето

Причина 6. Неергономично работно пространство

Неудобното работно място, организирано без спазване на ергономичните правила, ни принуждава да седим с часове в неудобна поза.

Решение. Организирайте работното място по такъв начин, че да отговаря напълно на рутинните ни задачи и да ни позволява да поддържаме правилна стойка без напрежение, постоянно наблюдение и напомняния.

Причина 7. Последици от наранявания и възпаления

Чувството на умора може да бъде пряко свързано с мускулното напрежение, което от своя страна често върви ръка за ръка с напрежението във фасциалната съединителна тъкан. Основната причина за състоянието обикновено са различни наранявания.

Напрежението на съединителната тъкан причинява механичен дисбаланс в тялото, човек буквално се издърпва към увредената зона.

Колкото повече наранявания получава човек, толкова по-голямо е напрежението в тялото и в резултат на това усещането за умора.

Решение. Важно е да не се опитвате да облекчите мускулното напрежение с масаж, ако проблемът наистина е отрицателна последица от предишни наранявания. Масажът може само да влоши ситуацията: да дестабилизира тялото, да увеличи дискомфорта.

Източник: DoctorPiter

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес