Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 ефективни съвета как да преминете към миене на косата веднъж седмично

20 септември 2024, 17:00 часа

Ежедневното миене на косата се превръща в досадна рутина за мнозина. Графикът, времето и постоянното безпокойство за външния вид на косата ви могат да станат доста стресиращи. Ето защо, идеята за намаляване на честотата на миене до веднъж седмично изглежда невероятно привлекателна. Преминаването към този режим обаче изисква време и търпение.

 

Как да преминете към миене на косата веднъж седмично

Още: Миенето на косата всеки ден - пречи или помага

1. Постепенен преход

Внезапната промяна от ежедневно миене към по-рядко миене може да причини дискомфорт. За да адаптирате скалпа си, работете постепенно. Нужно е постепенно увеличаване на интервала между измиванията: започнете с два до три дни, след това увеличете до пет, докато достигнете една седмица. Постепенно кожата на главата ще се „научи” да произвежда по-малко себум, което ще удължи свежестта на косата.

 

2. Използване на шампоан за дълбоко почистване

Още: Без накъсване и падане: Как да се погрижите за косата си през есента

Този шампоан ефективно почиства скалпа, подобрява състоянието на корените и удължава свежестта на косата. Въпреки това, ако имате мазен скалп, използвайте го не повече от веднъж седмично, тъй като твърде честата употреба може да изсуши косата ви. Препоръчва се шампоанът да се нанася два пъти при едно измиване, за да се постигне максимален ефект.

 

3. Използване на балансиращи шампоани

Между измиването на косата с дълбоко почистващи шампоани можете да използвате балансиращи продукти. Тяхната формула е предназначена за нежно и ефективно почистване, което ви позволява да регулирате работата на мастните жлези и да намалите секрецията на себум.

Още: Имате пърхот: Ето как да изберете правилния шампоан

 

4. Пилинг на скалпа

Един ефективен начин за намаляване на производството на себум е използването на ексфолианти за скалпа. Тези продукти съдържат киселини или ензими, които ексфолират мъртвите кожни клетки и успокояват мастните жлези. Пилингът се нанася върху сух скалп преди измиване, след което главата се измива както обикновено.

 

5. Свеждане до минимум на използването на стилизиращи продукти

Друг съвет е да спрете да използвате продукти без измиване и стилизиращи продукти. Тези продукти могат да утежнят косата ви и да ви накарат да я миете по-често. С течение на времето естествените масла, произведени от скалпа, ще се разпределят по цялата дължина на косата, което я прави по-хидратирана и податлива на управление.

 

6. Изплакнете с вода вместо с шампоан

Понякога, за да удължите свежестта на косата си, можете да я изплакнете с чиста вода. Това е особено полезно, ако спортувате активно или се потите. Водата ще отмие праха и замърсяванията, поддържайки косата свежа без нужда от шампоан. В дните, когато се чувствате мазни в корените, можете да изтриете линията на косата си с мицеларна вода - тя нежно ще премахне излишния себум.

 

7. Правилно оформяне и сух шампоан

По време на преходния период елегантните стилове ще станат най-добрите ви приятели. Замърсената коса е по-лесна за оформяне благодарение на отделения себум, който изглажда кичурите и помага за предотвратяване на фриза. Използвайте стилизиращ гел или паста, за да срешете косата си. Сухият шампоан също може да бъде чудесна помощ: нанесете го веднага след изсъхване, за да удължите свежестта на прическата си. Въпреки това, не трябва да го използвате ежедневно, тъй като може да запуши порите на скалпа ви.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес