Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 тайни за избор на перфектния гардероб

01 септември 2023, 22:38 часа
Реклама

Когато избирате гардероб, трябва да вземете предвид много особености: той трябва да пасва на интериора, да е доста просторен и удобен.

При избора е важно да сте наясно колко хора ще го използват, в каква стая ще бъде и какво планирате да съхранявате в него, освен дрехите. Сега тази мебел служи не само за съхранение на предмети от гардероба, но и за много други неща, които трябва да бъдат скрити от любопитни очи.

1.       Размери на шкафа

На първо място трябва да направите измервания на свободното пространство в стаята, където планирате да поставите килера. Желателно е да има малко разстояние от няколко сантиметра до стената, така че ще бъде много по-удобно да отваряте вратите, а интериорът ще изглежда по-ефирен, отколкото когато мебелите са монтирани близо до стените.

Стандартната дълбочина е 60 сантиметра, но има по-тесни или по-дълбоки модели. Ако пространството позволява, по-добре е да не спестявате и да изберете поне стандартната дълбочина, тъй като капацитетът директно зависи от този параметър.

Липсата на тези 6 неща показва евтин интериор

2.       Комбинацията в интериора

Дизайнът на гардероба трябва да съответства на интериора на стаята. Може да се комбинира стилово и да се слива с основния фон в цвят или да бъде ярък акцент. Тъй като гардеробът заема доста място, цветът му значително влияе върху възприемането на стаята.

3.       Видове врати

Плъзгащият се гардероб е удобен вариант за малки стаи, ако няма допълнително място за отваряне на вратите. Предимствата на тази опция са спестяване на място и издръжливост на механизмите. Недостатъкът е, че няма да можете да отворите всички врати наведнъж и изгледът на съдържанието на шкафа ще бъде ограничен.

Гардеробите в класически вариант са удобни с това, че можете да отворите всички врати наведнъж и бързо да намерите правилното нещо. Когато избирате тази опция, имайте предвид, че ще ви трябва допълнително пространство до стената, тъй като вратите се отварят малко по-широко от самия гардероб.

4.       Избор на материал

Най-популярните материали са:

·         Дървото е най-старият материал за производство на мебели. Шкафът, изработен от дърво, е изключително екологичен и издръжлив, устойчив е на износване и изглежда благородно във всеки интериор.

·         Фурнирът е следващата най-издръжлива опция. Такива мебели са изработени от ПДЧ и след това са покрити с тънък лист дърво отгоре.

·         MDF - изработен от пресовани дървени стърготини, но материалът е доста издръжлив и устойчив на влага и температура.

·         ПДЧ е най-лекият по тегло и бюджетен вариант за производство на мебели.

5 тайни на стилния и модерен интериор: Сега всеки може да се справи с тази задача

5.       Вътрешност

Вътрешността на гардероба ще зависи от това какво ще съхранявате в него .Ако имате много дрехи, които трябва да бъдат окачени на закачалки, често носите костюми, панталони, ризи и рокли, дайте предпочитание на модел с лост за закачалки.

Добър вариант е, когато гардеробът съчетава отделение със закачалки и отделение с рафтове за съхранение на плетива и пуловери, но трябва да има достатъчно място за такъв модел.

В допълнение към рафтовете, гардеробът може да бъде оборудван с чекмеджета, като скрин или кошници за пране.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес