Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака, че имате нужда от магнезий

06 март 2022, 17:00 часа

Магнезият е от ключово значение за здравето на нервната система и мускулите. Неговият дефицит се усеща от тялото.  Той се намира най-много в листните зеленчуци, кисело мляко и дори тъмен шоколад. Ето и 6 признаци, които са сигнал, че имате недостиг на магнезий.

Симптоми на грип или вирусна инфекция

Гадене, повръщане, загуба на апетит, умора и слабост са характерни симптоми не само за вирусните инфекции и грипа, но и за магнезиевия дефицит. Ако симптомите не отшумят до пет дена, то е добре да посетите лекар и да направите контролни изследвания, за да се установи дали причината е това или нещо друго.

Изтръпване

Когато имате дефицит на магнезий най-вероятно ще усетите мравучкания или изтръпвания. Нервните окончания имат нужда от магнезий, за да могат да функционират правилно. Когато има недостиг, то твърде вероятно е да имате чести нарушения на системата, които да предизвикат рязка болка и моментна болка или да спрете да усещате части от пръстите  на ръцете и краката си.

Крампи

Това е един от най-ярките признаци, че ви липсва магнезий. Недостигът му води до мускулни схващания и крампи. Поради тази причина на бременните се препоръчва да приемат допълнително магнезий през 9-те месеца или поне през първия триместър.

Припадъци

Те се случват, когато има нарушена електрическа активност в мозъка ви. В повечето случаи липсата на магнезий води до нарушения в електролитния баланс на тялото. Оттам се получават и припадъците, когато се засегне мозъка.

Умора и дезориентация

Ако изведнъж се почувствате уморени, неориентирани или раздразнителни, най-вероятно ви липсва магнезий. Умората и чувството за неориентираност също не са нормални. Да, те могат да бъдат предизвикани от силен стрес, но когато тези състояния зачестят, най-вероятно причината е недостига на магнезий.

Сърцебиене

Магнезият участва в регулирането на сърдечната дейност. Ако има дефицит, то може да се появи сърцебиене, учестен пулс, ниско или високо кръвно. В такива случаи е добре да се консултирате с лекар, за да се установи точното ви състояние, но е добре да пуснете изследвания и за магнезий.

Дефицитът на магнезий винаги може да се поправи лесно и бързо с помощта на приема му под формата на хранителни добавки. Не се притеснявайте, че можете да предозирате – тялото само извлича нужното количество. Още с първия прием на магнезий ще получите облекчение на крампите, пулсът ви ще се успокои и определено ще изчезнат припадъците и чувството на неориентираност. Разбира се, тези симптоми могат да сигнал и за нещо друго, така че е добре да направите консултация с лекар.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес