Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 причини да изхвърлите микровълновата фурна още сега

27 октомври 2023, 21:20 часа

Mикровълнова фурна загрява храната благодарение на електромагнитно излъчване в дециметровия диапазон. У дома се използва за затопляне на ястия и хранителни продукти, а в промишлеността тези фурни се използват за сушене, размразяване, топене на пластмаси, нагряване на лепила, изпичане на керамика и др.

За разлика от класическите методи, загряването на храната в този уред става не само от повърхността на отопляем корпус , но и по отношение на неговия обем: продуктите абсорбират радиовълните, излъчвани от устройството. Поради това храната се нагрява много бързо. Средната скорост на нагряване в микровълновите фурни е 0,3-0,5°C в секунда. Според руския кандидат по физико-математически науки доц. Владимир Решетов има 6 причини да се разделите с този уред още сега - от увреждане  на мозъка, до влошаване на хормоналния фон и увеличаване на вероятността от рак.

6 причини да се разделите с този уред

Честото ядене на храна, затоплена по този начин, може да причини увреждане на мозъка. Също така тази храна може да доведе до стопиране или спад в производството на мъжки и женски полови хормони. Нашето тяло просто не е в състояние да асимилира непознати вторични продукти, получени в резултат на преработката. И ако тялото все пак асимилира такива продукти, ефектът от тяхната консумация остава с нас завинаги.

Храна в микровълновата фурна - лекари разкриха каква е истината за нея

Трета причина е, че в храната, обработена в този уред, съдържанието на микроелементи, витамини и други хранителни вещества е намалено или променено по такъв начин, че тялото получава минимална или никаква полза от тях. Микроелементите, съдържащи се в зеленчуците, се превръщат в канцерогенни свободни радикали, които могат да причинят рак. Особено чувствителни в това отношение са червата. Това може да обясни бързото нарастване на броя на случаите на рак на дебелото черво в Съединените щати след широкото навлизане на този уред в американското ежедневие. И не само на този орган: продължителната консумация на храни, затоплена по този начин, може да доведе до освобождаване на голям брой ракови клетки в кръвта.

Тези, които обичат да използват микровълни, са изложени на риск от дефицит на имунната система поради промени в лимфните възли. И накрая, храните, затоплени в микровълновия уред причиняват емоционална нестабилност и психоза, загуба на памет и концентрация и намалена интелигентност.

Експертът препоръчва, ако все още не можете да се откажете от микровълновата, да запомните едно важно правило – не я поставяйте до мивката, за да не излиза радиацията извън нея. Също така специалистът споделя, че е по-добре да стоите далеч от уреда, докато работи, както и от други облъчващи устройства. Подобно на радарите, микровълните са вредни за репродуктивната функция на мъжете. Това е напълно резонна забележка, която дори е изписана в инструкциите на тези уреди, споделя експертът.

Още: Защо хитрите домакини вечер слагат чаша сол в микровълновата фурна?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес