Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 октомври - какъв църковен празник е, какво може и не може да се прави

05 октомври 2024, 10:51 часа

На 6 октомври (19 октомври по Юлианския календар) е денят, в който църквата почита паметта на св. апостол Тома , един от 12-те Христови апостоли.

История на празника

Тома от галилейския град Паней бил обикновен рибар. Един ден той имал шанс да чуе Христос да проповядва, след което решил да се откаже от всичко и да го последва. Тома последвал учителя и станал един от 12-те близки ученици.

 Именно този апостол е наречен Тома Неверни. Според Евангелието, когато Христос възкръснал, апостолът не бил сред присъстващите. След това Тома не повярвал на историите и казал, че трябва сам да види раните от гвоздеите по тялото на Исус - само тогава ще повярва във възкресението му. Когато апостолите се събрали в къщата на Тома, Господ им се явил - и Тома се убедил в наличието на рани по тялото Му. Тогава Исус каза: „Понеже Ме видяхте, вие повярвахте".

5 октомври - какъв църковен празник е, какво може и не може да се прави

След това Тома стана още по-ревностен във вярата си и обикаля големи области с проповедите си, говорейки за Христос. Светецът основал църкви в Палестина, Партия, Месопотамия, Етиопия и Индия. Апостол Тома умира в Индия: там той беше затворен за обръщане във вярата на сина на владетеля на град Мелиапор и съпругата му. Мощите на светеца се намират в Индия, Унгария, Италия и Света гора.

Църковният празник на 6 октомври според стария стил е зачатието на Йоан Кръстител, а също така на този ден се отдава почит към паметта на светата мъченица Ираида Александрийска. 

Гадания за времето и реколтата, които се правят на този ден

Метеорологичните знаци на този ден показват каква ще бъде зимата и реколтата през следващата година. Ако има мъгла в този ден, следващата година ще бъде плодородна. Ако бурените са израснали високо, зимата ще е снежна. Ако в гората почти няма гъби, зимата ще бъде сурова.

В народния календар на 6 октомври е празникът Фоминден или Тома Хлебни. На този ден те правят запаси за зимата: пълнят се мазета, хамбари и складове.

Какво не трябва да се прави на 6 октомври?

Какво не трябва да правите на този ден:

  • да мързелувате;
  • да говорите напразно;
  • да се преяжда;
  • да харчите спестяванията си.

Също така на този ден не можете да отказвате милостиня или хляб на нуждаещите се - вие сами ще се окажете в нужда, ако откажете помощ.

Какво можете да се прави на 6 октомври?

Вярващите се молят на апостол Тома като покровител на берекета и на всички трудолюбиви хора и му благодарят за помощта в полската работа.

В старите времена за Тома винаги се е приготвяла питка, а нейният връх винаги се е давал на болните - вярвало се, че може да излекува и най-тежката болест. На този ден трябва да подготвите запаси за зимата и определено и е задължително да ядете парче хляб за закуска - тогава щастието ще се настани в дома ви за цялата година.

Какъв църковен празник е на 4 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес