Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни, които развалят зъбите ни още от детството

25 септември 2024, 07:00 часа

Зъболекар ни разказва с какво могат да се заменят вредните храни и как да се намали рискът от кариес.

Развитието на кариозните процеси в устната кухина се стимулира от определени храни. Колкото и да е странно, много от тях традиционно се използват в здравословното хранене, така че не е необходимо да ги елиминирате напълно от диетата. Достатъчно е да коригирате малко менюто и да спазвате определени правила. Това е особено важно за родителите да вземат предвид, за да се предотврати развитието на кариес при детето.

Какви храни развалят зъбите

Още: 7 храни, които могат да увредят вашите зъби и то сериозно

Съществуват киселини, които въздействат върху твърдите тъкани на зъба, като отмиват минералните компоненти. След това органичната структура започва да се разрушава - и се образува кариозна кухина. Ето как изглежда процесът на разграждане от химична гледна точка.

Съществуват две групи храни, които провокират патологични процеси: тези, които съдържат органични киселини, и простите въглехидрати. Към първите спадат:

- всички плодове;

- ферментирали млечни продукти (кефир, кисело мляко, ряженка);

Още: 7 храни и напитки, които увреждат зъбите ви

- мляко - то образува киселина под въздействието на слюнчените ензими.

Втората група продукти - простите въглехидрати - причиняват вреда не пряко, а косвено. Факт е, че в устната кухина на човека живеят бактерии - те могат да бъдат не само полезни, но и патогенни. Във втория случай хранителният субстрат за тях са именно простите въглехидрати - и микроорганизмите започват да синтезират киселина.

Към опасните продукти могат да бъдат причислени:

- всички видове захар (бяла, тръстикова и други) и всички храни и напитки, съдържащи захар;

Още: Образува ли сладкото кариеси?

- фруктоза, която се съдържа в плодовете, горските плодове и сушените плодове;

- лактоза, която се съдържа в млечните продукти.

Плодовете и млечните продукти са двоен удар по зъбите ни, тъй като съдържат както прости въглехидрати, така и киселини. Това е добре да се запомни от родителите, които например са свикнали да дават на детето си бутилка кефир или ябълково пюре вечер.

Как да намалим риска от кариес

Рано или късно детето ще опита сладко и да го предпазите от това едва ли ще успеете, особено когато тръгне на детска градина и училище. Но има аналози, които напълно ще заместят традиционните лакомства със захар в състава.

Например на бебето могат да се предложат продукти на основата на ксилитол: той е толкова сладък, колкото и обикновената захар, не но провокира кариозен процес, а напротив - помага за нормализиране на микрофлората на устната кухина. Други безопасни варианти са еритритолът и стевията.

Ако наистина искате да хапнете традиционното лакомство, трябва да го направите преди 12 часа следобед, тъй като патогенните клетки след продължително усвояване на прости въглехидрати произвеждат киселина. Устната кухина има естествена бариера - слюнката, но през нощта тя се отделя много по-малко, съответно нивото на защита е намалено.

Освен това слюнката на всички хора не може да се справи с функциите си, в този случай рискът от патологични процеси се увеличава, затова винаги се препоръчва да миете зъбите си след консумация на вредни продукти.

Още две важни правила - не можете да позволявате на сладкишите да бъдат в устата дълго време, защото така се увеличава времето за отделяне на киселини от патогенната микрофлора, а и постоянно са в контакт със зъбите. Затова първото нещо, което определено трябва да се изключи от диетата - различните близалки и ириси.

Ако наистина искате, по-добре е да ядете много вредни наведнъж, отколкото да консумирате през целия ден на малки порции, тъй като това увеличава броя и обема на киселинните атаки.

Най-добрият вариант за традиционни сладкиши, които не вредят, е черният шоколад с високо съдържание на какао: той съдържа веществото теобромин, което стимулира процеса на реминерализация - помага за възстановяването на минералните компоненти в зъбната тъкан.  

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес