Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 грешки, които вероятно допускате при приготвянето на сладки картофи

17 юли 2021, 22:00 часа

Ако обичате да си приготвяте вкусни домашни ястия, вероятно в менюто ви присъства и сладките картофи, които са страхотен заместител на обикновените. Те са по-полезни, вкусни и готвенето с тях е удоволствие. Все пак, като при всяко нещо, грешки могат да бъдат допуснати и при готвенето със сладки картофи. По-точно – това са 6 неща, които правите, а не трябва, когато се стигне до готвене на този деликатес.

Не ги надупчвате преди готвене – за да бъдат още по-вкусни и да ви осигурят максимална доза полезни вещества, сладките картофи трябва да се набодат няколко пъти с нож или вилица преди готвене. Така топлината влиза в тях и ги прави по-сочни и вкусни, а полезните им свойства се запазват. Надупчването с вилица е важно и за вкуса, който е много по-добър, ако се приготвят така.

Белите кората на сладките картофите – я тя е толкова полезна. Противно на обикновените картофи, кората на сладките може да се яде. Тя съдържа витамини, фибри и минерали, които са полезни за организма. Когато ги опечете или ги приготвите на скара, кората им придава хрупкавост и те стават още по-вкусни. Опитайте ги приготвени по този начин следващия път.

Не купувате свежи сладки картофи – вероятно в пазарската ви кошница се е промъкнал някой картоф с петънца или нараняване. Е, той не става за готвене. Ако вземете сладки картофи с петна, не можете да ги съхранявате дълго време, защото това е предпоставка за бързото им разваляне. Освен това ще бъде по-трудно да ги сготвите, защото трябва да отрежете наранените участъци, а след като го направите може да не ви остане толкова материал, колкото е бил в началото.

Слагате ги в хладилник – има някои зеленчуци, които не трябва да се съхраняват в хладилник и сладките картофи са едни от тях. Ако ги сложите в хладилника, структурата им ще се промени и те ще започнат да се развалят или ще станат твърде сухи. Скоро ще се развалят и няма да можете да ги хапнете. Най-добре е да съхранявате сладките картофи на сухо и тъмно място, до което не достигат преки слънчеви лъчи. Така ще се запази и вкусът им.

Не ги поставяте в купа с вода – когато нарежете картофите, но не ги сготвите веднага, е добре да ги сложите в купа с вода, за да запазят вкусовите си качества и ползи. Освен това така ще бъдат свежи, когато дойде моментът да ги приготвите. Когато са в съд с вода, може да ги съхраните и в хладилник до времето им за готвене.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес