Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 добавки, които никога не трябва да приемате с кафе

14 октомври 2024, 09:30 часа

Сутрешният ритуал на повечето от нас е чаша чай или кафе. Това също така е удобен момент да изпием дневните си витамини. Оказва се обаче, че напитката, с която ще ги изпиете, има голямо значение за това колко от полезните вещества ще поеме тялото ви. Въпреки че разчитаме на кофеина за прилив на енергия, той може да попречи на усвояването на някои витамини и минерали от организма.

Ето шест витаминни и минерални добавки, които определено не трябва да приемате с чай или кафе.

1. Желязо

Още: Кое е най-полезното кафе и по колко трябва да се пие на ден?

Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобина - протеин в червените кръвни клетки, който помага за пренасянето на кислород от белите дробове до останалите части на тялото. То играе ключова роля в производството на енергия, синтеза на хормони, укрепването на имунната система и дори в неврологичното развитие.

Жените, които губят много кръв по време на месечния си цикъл, са изложени на по-висок риск от желязодефицитна анемия и може да се наложи да приемат добавки. Проблемът е, че кофеинът може да потисне усвояването на добавките с желязо - същото важи и за желязото в храната. Проучванията показват, че приемът на кафе и чай също може да потисне усвояването на желязото от хранителните източници, така че ако сте анемични или бременни и работите за повишаване на нивата си, е полезно да обърнете специално внимание на това.

Няколко проучвания са установили, че полифенолите, особено танините, също могат да играят хаос с добавката ви на желязо. Тези растителни съединения, които се съдържат в чая и кафето, по същество се свързват с желязото по време на храносмилането, като намаляват количеството, което организмът ви абсорбира. Преминаването към безкофеинов чай или кафе за съжаление не е решение, тъй като полифенолите все още остават непокътнати.

Това е особено вярно за нехемовото желязо, което се съдържа в растителните храни като ядки, пълнозърнести храни и зеленолистни зеленчуци. Това се дължи на съдържанието на полифеноли в тях, които могат да трансформират нехемното желязо във форма, която не се усвоява. При хемното желязо (на животинска основа) ефектът е по-малък.

Още: Кафето или чаят е по-здравословна напитка

2. Витамин D

Учените са установили, че витамин D оказва влияние върху над 200 гена в тялото ни. Той поддържа имунната ни система здрава, регулира половите ни хормони и е от съществено значение за усвояването на калция от организма, за да се укрепят костите и зъбите.

Той е ключов и за регулирането на съня. Ниските нива на витамин D увеличават риска от затруднения със съня, включително по-кратка продължителност на съня, по-чести нощни събуждания и забавено начало на съня.

Някои проучвания показват, че можем да изпитаме предизвикано от кофеина намаляване на експресията на рецепторите на витамин D, което води до по-ниски нива при тези, които пият повече кофеин..

Още: Тази напитка е по-полезна за възрастните хора от кафето

3. Витамин С, витамини от група В, магнезий и калий

Няма много неща, които витамин С да не може да направи. Той помага на организма да произвежда колаген, протеин, използван за производството на хрущяли, сухожилия, кожа и кръвоносни съдове. Витамин С помага и за заздравяването на рани и е мощен антиоксидант, който предпазва ДНК на организма от вредните свободни радикали.

В същото време витамините от група В помагат на клетките на тялото ви (кожата, кръвта и мозъчните клетки) да се развиват и да превръщат храната в енергия.

Въпреки че имат много различни функции, витамините от група В (тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин, фолат и кобаламин) и витамин С се класифицират като водоразтворими витамини, което означава, че тялото ви не може да ги съхранява, така че лесно се губят чрез урината.

Тъй като кофеинът е стимулант, той също така увеличава производството на урина, така че някои витамини и минерали не се абсорбират толкова добре, преди да бъдат изхвърлени. Тъй като кофеинът има диуретичен ефект, той може да увеличи отделянето на витамините от група В и витамин С, преди организмът да е имал възможност да усвои полезните им свойства.

Кофеинът има подобен ефект върху електролитите като магнезий и калий - минерали, които помагат за съня, метаболизма, здравата сърдечна дейност и поддържането на хидратацията на организма.

Как трябва да приемате добавките си?

В идеалния случай ги приемайте с чаша вода. Ако сте любител на кафето, оставете си 30 минути преди или след кофеина, за да приемете добавките си.

Изключение е желязото. Важно е да оставите един до два часа разстояние между добавките си с желязо и чашата си кафе или чай. Препоръчва се да ги приемате с пресен портокалов сок, тъй като витамин С помага на организма да усвои по-добре желязото.

Можете също така да възстановите нивата на магнезий и калий, като добавите електролити към вашата чаша с вода.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес