Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 черти на външния вид, които детето ще наследи от родителите си

13 август 2024, 16:36 часа

Всеки родител иска детето му да наследи най-доброто. Генетиката обаче е сложна наука и има свои собствени характеристики. Например, някои черти очевидно се считат за доминиращи.

Външният вид и полът на детето се определят в момента на зачеването, много преди раждането му. Няколко месеца обаче бъдещите родители дори не знаят какво ще имат – момиче или момче, а след това се чудят на кого най-много ще прилича бебето.

Някои двойки са принудени да прибягнат до помощта на донори. Например, ако мъжът е диагностициран с безплодие, тогава в този случай донорски материал помага за зачеването. Този метод също ви позволява да забременеете, ако има съпътстващи заболявания, които са несъвместими с бащинството: партньорът страда от нелечими инфекции или има висок риск от предаване на сериозни наследствени патологии.

Най-често бъдещите родители избират донор, чиито външни характеристики са максимално близки до техните собствени. Интелектуалните способности на нероденото дете също са от голямо значение. Разпространението на доминиращи или рецесивни гени влияе върху това кои черти се наследяват.

Ето няколко черти, които генетиците смятат за доминиращи:

·       тъмна кожа,

·       кафяви очи,

·       тъмна коса,

·       голям нос,

·       плътни устни,

·       широка брадичка.

Експерт обясни какво наследява детето от мама и какво от татко

Тоест, ако един от родителите (включително донорът) има тези външни характеристики, тогава има голяма вероятност детето да ги наследи.

Що се отнася до умствените способности, те също до голяма степен зависят от интелигентността на родителите. Изследвания на учени са доказали, че около 500 гена са свързани с интелекта. Ето защо, до 50% от когнитивните способности могат да зависят от наследствеността.

Интелигентността обаче се влияе не само от генетиката, но и от средата, в която детето расте. Бебето има доста голям шанс да наследи най-добрите качества на родителите си, ако създадете благоприятни условия за неговия растеж и развитие.

Важно е да се разбере, че външните и психически характеристики зависят не само от генетиката на бащата, но и от ДНК на майката. Така че родителите с кафяви очи и тъмни коси са по-склонни да родят дете с подобни белези. Високото ниво на интелигентност при мама и татко увеличава шансовете за успех на техните наследници, твърдят лекари.

Ако една двойка избере да зачене с донорски материал, тогава трябва да обърнете внимание на:

·       националност,

·       описание на външния вид,

·       тегло,

·       височина,

·       ниво на образование.

Кои черти наследяваме от майката и кои от бащата?

В допълнение към цвета на очите и косата, много важни са медицинските показатели за здравето: кръвна група, Rh фактор, резултати от генетични изследвания, както и наличието на лоши навици.

Важно: използването на генетичен материал от конкретно лице не дава 100% гаранция, че детето ще наследи напълно чертите му. Външният вид се формира от ДНК-то на родителите и бабите и дядовците в продължение на няколко поколения. Що се отнася до умствените способности, не само генетиката играе роля. Важни са и други фактори като околната среда и начина на живот на родителите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес