Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 болести, които се дължат на тревожност

06 септември 2024, 12:09 часа

Тревожността е често срещан емоционален отговор на стреса, но когато стане хронична или непреодолима, тя може да доведе до развитието на няколко физически и психически заболявания. Ето шест заболявания, които могат да възникнат в резултат на продължителна или силна тревожност:

1. Генерализирано тревожно разстройство

Генерализираното тревожно разстройство се характеризира с прекомерна, неконтролируема тревога за различни аспекти на живота, като работа, здраве или взаимоотношения. Хората с GAD често изпитват физически симптоми като безпокойство, мускулно напрежение и затруднена концентрация. С течение на времето постоянното състояние на повишена бдителност и тревожност може значително да влоши ежедневното функциониране и цялостното качество на живот. GAD често съжителства с други тревожни разстройства и депресия, което го прави комплексно състояние, изискващо цялостно лечение.

Още: Медицински състояния, които имитират симптомите на тревожност

2. Паническо разстройство

Паническото разстройство е друго състояние, което може да се развие от силна тревожност. То включва внезапни и повтарящи се пристъпи на паника, които представляват интензивни периоди на страх, достигащи своя връх в рамките на няколко минути. Симптомите включват сърцебиене, изпотяване, треперене, недостиг на въздух и усещане за предстояща гибел. Тези пристъпи могат да бъдат толкова изтощителни, че хората започват да се страхуват от повторното им случване, което води до цикъл на тревожност, нарушаващ ежедневния живот. В крайни случаи този страх може да доведе до агорафобия, при която хората избягват места или ситуации, в които могат да получат паническа атака.

3. Синдром на раздразнените черва (IBS)

Синдромът на раздразнените черва е стомашно-чревно разстройство, което често се изостря или предизвиква от тревожност. Връзката между мозъка и червата е силна и тревожността може да доведе до храносмилателни проблеми, като например болки в корема, подуване на корема и промяна на чревните навици (запек или диария). Хроничното безпокойство може да влоши тези симптоми, което води до порочен кръг, в който дискомфортът от IBS увеличава безпокойството, което на свой ред влошава симптомите на IBS.

Още: Какво се случва в главата ви, когато живеете сами дълго време? Придобивате 5 отрицателни навика и имате 2 положителни ефекта

4. Хронични респираторни нарушения

Тревожността може да изостри или да допринесе за хронични респираторни заболявания като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тревожността често предизвиква хипервентилация или учестено дишане, което може да доведе до намаляване на нивата на въглероден диоксид в кръвта, причинявайки замайване, световъртеж и дори припадък. При лица с вече съществуващи респираторни заболявания това може да предизвика или да влоши симптомите, което с течение на времето да доведе до значително влошаване на здравето на дихателните пътища.

5. Сърдечно заболяване

Хроничното безпокойство е добре познат рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Постоянното безпокойство може да доведе до повишаване на кръвното налягане, повишен сърдечен ритъм и по-висок риск от сърдечни пристъпи. Реакцията на организма на стрес включва освобождаване на хормони на стреса като кортизол, които могат да причинят възпаление и увреждане на сърдечносъдовата система. С течение на времето това може да доведе до развитие на коронарна болест, аритмия и други състояния, свързани със сърцето.

Още: Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

6. Депресия

Депресията често е свързана с тревожността, като двете състояния често се срещат едновременно. Тревожността може да доведе до развитие на депресия, която се характеризира с постоянна тъга, загуба на интерес към дейности и умора. Постоянното състояние на тревога и страх може да изчерпи умствените и емоционалните ресурси, което води до чувство на безнадеждност и безпомощност, които са отличителни белези на депресията. Тази комбинация от тревожност и депресия често изисква интегрирани подходи за лечение, включително терапия и медикаменти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес